Csillageső augusztusban – megérkeztek a Perseidák

Az év egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraja a Perseidák, melynek maximuma augusztus 11-én az esti óráktól augusztus 12. hajnalig várható, amikor a légkörbe érő porszemek óránként akár 150-200 meteor megfigyelését is lehetővé teszik.

A megfigyelők szerencséjére az időjárási modellek szerint, a frontátvonulást követően, csütörtök éjjelre Magyarország nagyobb területén akár felhőtlen is lehet az égbolt, így a meteoreső megfigyelését csak a Mars és a Szaturnusz közelében látható növekvő Hold nehezítheti meg, ám éjfél után az is lenyugszik.

A csillagászok számításai alapján helyi időzónánk szerint hajnali 2 óra 32 perckor éri el a raj a légkörünkbe való belépési maximumát, így a nem fényszennyezett megfigyelő helyekről ekkor számíthatunk a legtöbb villanásra.

Merre kell kémlelnem az égboltot?

A meteorraj az 1862-ben felfedezett, utoljára 1992-ben a Föld közelében járó, 130 évente hozzánk visszatérő Swift-Tuttle üstökös lemorzsolódott porszerű törmelékeiből származik, amelyek a légkörbe belépve fényes csóvát húzva égnek el, amit csillaghullásként látunk. A meteorrajt nem véletlenül hívják Perseidáknak. A porszemcsék légkörbe érése ugyanis a Perseus csillagkép irányából történik, így az ábrán is látható módon északkelet felé kell fordulni az eredményes megfigyeléshez.

Perseidák