fbpx

Aszteroida tart a Föld felé – a műholdaknál is közelebb száguld majd el Dél-Amerika felett

2023. január 27-én, pénteken 01:27 körül egy kis aszteroida nagyon közel fog elhaladni a Föld mellett. A 2023 BU jelzésű aszteroida Dél-Amerika déli csücske felett fog elszáguldani mindössze 3600 kilométerrel a bolygó felszíne felett, jóval a geoszinkron műholdak pályáján belül.

Elvileg nem áll fenn annak a veszélye, hogy az aszteroida becsapódna a Földbe, de még ha ez meg is történne, a 3,5-8,5 méter átmérő körülire becsült aszteroida tűzgömbbé alakulna, és nagyrészt ártalmatlanul szétesne a légkörben, a nagyobb törmelékek egy része pedig kis meteoritokként hullana le.

Az aszteroidát Gennagyij Boriszov amatőr csillagász fedezte fel egy krím-félszigeti csillagvizsgálóból 2023. január 21-én. Három napon belül a világ számos obszervatóriuma több tucatnyi megfigyelést végzett, ami segített a csillagászoknak a 2023 BU pályájának pontos meghatározásában.

A NASA becsapódási veszélyértékelő rendszere ezután gyors számításokat végezve meghatározta a Földközelség pontos időpontját és azt is, hogy a becsapódás esélye minimális.

A NASA szakemberei szerint ez az egyik legközelebbi földfelszín közeli elhaladás, amelyet valaha is feljegyeztek egy ismert földközeli objektum részéről.

Forrás: https://www.nasa.gov/feature/jpl/nasa-system-predicts-small-asteroid-to-pass-close-by-earth-this-week

2023 BU aszteroida

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre