fbpx

Égi tűzijáték a közelben! Fedezd fel a Lyridák meteorraj érkezését az égbolton!

A januártól április végéig tartó csillaghullási „böjt” után minden évben a Lyridák meteorraj indítja a meteorzáporok szezonját. A Lyridák meteorraj a hullócsillag megfigyelők számára az év egyik legjobban várt csillagászati eseménye, amely nem a szaporaságáról ismert, annál inkább a hullócsillagok látványos megjelenéséről. Idén, 2023-ban a Lyridák meteorraj várhatóan április 21-én éjszaka és április 22-én kora reggel tetőzik.

A Lyridák meteorraját a C/1861 G1 Thatcher üstökös által hátrahagyott törmelék okozza. Amikor a Föld áthalad ezen a törmeléken és a törmelék belép a Föld légkörébe, elég, fénycsíkot hozva létre az égen. A Lyridák meteorraj a Lyra, azaz Lant csillagképről kapta a nevét, amelyből a meteorok látszólag kisugároznak. Ide kell hát szegezni tekintetünket a mostani hullócsillag-vadászat során.

A Lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj, amelynek feljegyzései Kr. e. 687-ig nyúlnak vissza. A meteorraj az egyik „legmegbízhatóbb” meteorzápor, amely a csúcsidőszakban óránként átlagosan 10-20 meteort mutat. Egyes években azonban a Lyridák meteorraj akár 100 meteort is produkálhat óránként.

A Lyridák meteorraj megfigyeléséhez mindössze egy tiszta égboltra, egy kényelmes fekvőhelyre és némi türelemre van szükséged. A Lyridák meteorraj megfigyelésére a legjobb időpont éjfél után van, amikor a Lant csillagkép magasan az égen áll. Ajánlott, hogy keressünk egy sötét, a város fényeitől távoli helyet, mert így könnyebb lesz látni a hullócsillagokat.

A Lyridák meteorraj nagyszerű lehetőség az amatőr csillagászok számára, hogy az égbolt egyik legszebb természeti jelenségének szemtanúi legyenek, amely az univerzum óriási méretére és szépségére hívja fel a figyelmet és lehetőséget ad arra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk a kozmoszhoz. Az idei Lyridák megfigyelését a Hold sem fogja zavarni, ugyanis éppen a meteoreső csúcsidőszakában lesz újhold.

Ezek után már semmi más dolgunk nincs, csak felkészülni és bejelölni a naptárba április 21-22 éjszakát, na meg némi forró innivalót készíteni termoszban, meleg ruhát ás kényelmes ülő- vagy fekhelyet!

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre