fbpx

Érkeznek a Perzeidák! Csillaghullás a láthatáron!

Az amatőrcsillagászok és lelkes természetmegfigyelő észlelők kedvenc időtöltése a minden év augusztusában visszatérő Perzeida meteorraj káprázatos csillaghullásának megcsodálása.

A meteorrajt az 1862-ben felfedezett, 133 év keringési idejű Swift-Tuttle üstökös által szétszórt részecskék alkotják. A legutóbb 1992-ben a Föld közelében járt üstökös legsűrűbb részéhez a Nap körüli keringésünk során augusztus 11-13 között érkezünk, így ezeken az éjszakákon, de leginkább a hajnal előtti órákban (a tapasztalt észlelők szerint hajnali 3 és 4 között) érdemes a csillagos égboltot kémlelni. A meteorok megfigyeléséhez az égbolt északi része felé, a Perzeusz csillagkép irányába javasolt tekinteni.

 

Perzeusz csillagkép

Ugyan a Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett meteorraj július közepétől augusztus végéig megfigyelhető, a csillaghullás maximuma augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszakán várható. Ebben az időszakban a fogyó holdsarló gyenge fénye sem fogja számottevően zavarni az észlelést, így ha az időjárás is kegyes lesz, semmiképpen se hagyjuk ki ezt a ritka égi eseményt!

 

Swift-Tuttle üstökös pályája

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre