fbpx

Hónapok neveinek eredete

A hónapok általunk ma is használt neveinek eredete többnyire a római és görög eredetű, ennek köszönhető, hogy néhány hónap neve más nyelveken is hasonló.

Január neve a római mitológiából származik, Ianus istenről, aki kétarcú volt, és az új év első napján tisztelegtek előtte. Janus a jövő és a múlt felé is nézett egyszerre, ő az idő és a béke istene is egyben.

Február neve a római Februa ünnepből származik, amely a tisztaság és a megújulás ünnepe volt. Maga az ünnep neve pedig valószínűleg a latin „februare”, azaz tisztít szóból származik.

Március neve a római Mars hadistentől származik. A római naptár szerint régen március volt az első hónap.

Április neve valószínűleg a latin „aperire” szóból származik, amely az „megnyitás” szóból ered. Ez valószínűleg a föld felengedését, a tavasz kinyíltára utal. Az április volt az az időszak, amikor a földet általában először szántották fel, így a hónap neve az új termesztési időszak “megnyitására” is utal.

Május neve a római Maia istennőről származik, aki a termékenység istennője volt. A május volt az az időszak, amikor a termékenység istennőjét tiszteletben tartották, így a hónap neve is az istennő nevéből származik. Egy másik eredet utalhat arra is, hogy ez a hónap a Róma idős szenátorainak (Majores) tiszteletére szentelt hónap egy Romulus korabeli rendelet alapján.

Június neve a római Juno istennőről származik, aki a szülés és a házasság istennője volt. Régen a június volt az az időszak, amikor a házasságokat szokás volt megkötni. A hónap nevének másik lehetséges eredete az ifjak tiszteletére szentelt hónap (Juniores).

Július (korábban Quinctilis) nevét Julius Caesar tiszteletére kapta, aki a római naptár reformjával bevezette az új, Julián-naptárrendszert.

Augusztus (korábban Sextilis) hónap nevét Octavius Augustus császár tiszteletére kapta, aki Caesar utóda volt és ő is részt vett a római naptár reformjában.

Szeptember neve a latin „septem”, azaz hét (7) számnévből származik. A régi római naptár szerint szeptember volt a hetedik hónap, így ez a hónapnév ennek emlékét őrzi.

Október neve a latin „octo„, azaz nyolc (8) számnévből származik. A régi római naptár szerint október volt az nyolcadik hónap, így ez a hónapnév ennek emlékét őrzi.

November neve a latin „novem”, azaz kilenc (9) számnévből származik. A régi római naptár szerint a november volt a kilencedik hónap, így ez a hónapnév ennek emlékét őrzi.

December neve a latin „decem”, azaz tíz (10) számnévből származik. A régi római naptár szerint a december volt a tizedik hónap, így ez a hónapnév ennek emlékét őrzi.

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre