fbpx

Miért nem egyezik meg a meteorológiai és a csillagászati tavasz kezdőnapja?

Sokan azt gondolhatják, hogy március elseje már biztosan a tavasz első napja. Pedig ez csak részben igaz. Ugyanis ezen a napon csak a meteorológiai tavasz kezdődik el, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy melegszik az idő vagy virágzanak a növények. A meteorológiai tavasz ugyanis csak egy statisztikai fogalom, amelyet arra használnak az időjósok és az éghajlatkutatók, hogy egyszerűbben tudjanak számolni az átlaghőmérsékletekkel vagy a csapadékmennyiségekkel.

A csillagászati tavasz viszont egy természetes jelenség, amelyet nem emberi döntés határoz meg. A csillagászati tavasz akkor kezdődik el, amikor bekövetkezik a tavaszi napéjegyenlőség. Ekkor ugyanis úgy állnak egymáshoz képest a Föld és Nap tengelyei, hogy mindkét féltekén ugyanannyit süt felénk Napunk. Ez azt jelenti, hogy mindenhol egyforma hosszú lesz ezen a napon (és ezen az éjszakán) világos.

A meteorológiai és csillagászati tavasz között tehát mintegy három hetes eltérés van. Ez annak köszönhető részben annak is, hogy Földünk pályája nem tökéletesen kör alakú (hanem ellipszis), valamint annak is, hogy Földünk tengelye döntött (kb. 23 fokkal). Emiatt változik Földünk távolsága Naptól év közben: télen közelebb vagyunk hozzá (perihélium), nyáron pedig távolabb (afélium). Emellett változik Földünk forgása is: télen gyorsabban forog (kb. 24 óra alatt), nyáron pedig lassabban (kb. 24 óra 15 perc alatt).

Ezek hatásai miatt nem esnek pontosan egybe Földünk négy évszakának kezdőnapjai: azaz Napunk négy fordulópontja:

  • a tavaszi napéjegyenlőség (március 21. körül)
  • a nyári napforduló (június 21. körül)
  • az őszi napéjegyenlőség (szeptember 23. körül) és
  • a téli napforduló (december 22. körül).

Ezek azok az időpontok, amikor a Nap a legmagasabban vagy a legalacsonyabban áll az égen, illetve amikor a nappal és az éjszaka hossza egyenlővé válik.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a meteorológiai és csillagászati tavasz ill. évszakok közötti különbség abból adódik, hogy az egyik egy emberi alkotású fogalom, amelyet statisztikai célokra használnak; míg a másik egy természeti jelenség, amelyet Földünk és Napunk mozgása határoz meg.

Miért váltakoznak az évszakok? Erről is írtunk cikket itt!

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre