fbpx

Névnapok

Nemzetek ünnepei

Munkaidő naptárak

Egyházi ünnepek

Horgásznaptár

Gazda naptár

Névnapok
Nemzetek ünnepei
Munkaidő naptárak
Egyházi ünnepek
Horgásznaptár
Gazda naptár

Miért nem volt 2021. február 27-én szuperhold?

Miért nem volt 2021. február 27-én szuperhold?

Richard Nolle asztrológus 1979-ben tett előszőr említést a szuperholdról, amely azt jelenti, hogy a Hold holdtölte vagy újhold (ami ugyan kevésbé köztudott) fázisa pályájának a Földhöz legközelebbi pontján (perigeum), vagy a legközelebbi ponthoz 90%-on belül (a legtávolabbitól számítva) következik be. A csillagászatban ezt a kifejezést egyáltalán nem használják, mert a gyakorlatban nincs jelentősége a holdtölte vagy újhold idejének és a Hold Föld körüli pályájának Földhöz legközelebbi pozíciójába érkezése egybeesésének.

A jelenség ellentéte a mikrohold, amikor a holdtölte a Hold Földtől legtávolabbi pontján következik be.

Szuperhold 2021

A Földről kémlelődő ebből annyit észlel, hogy a mikroholdhoz képest szuperholdkor kb. 14%-kal nagyobbnak és 30%-kal fényesebbnek látszik a Hold.

Egyes hírforrások szerint a 2021. február 27-i holdtölte is szuperhold volt. Miután csillagászatilag nem létező fogalomról van szó, nehéz is lenne tudományos alapon igazságot tenni, ám a szuperhold mára már több, mint 40 éves története alatt valamelyest kiforrott ennek a hivatalosan nem létező eseménynek a definíciója.

holdnaptár

Minden, ami a holdDal kapcsolatos 2021-ben

Szuperhold, mikrohold és további, a Holddal kapcsolatos jeles események 2021-ben!

Valódi szuperhold akkor következik be, amikor a földközelség egybeesik a holdöltével (vagy újholddal), és a Hold 360 000 km-nél (ami nagyjából megfelel a korábban említett 90%-os határnak – timeanddate.com szerinti meghatározás) közelebb van a Földhöz.

A 2021. február 27-i napon egyik feltétel sem teljesült, ugyanis ebben az időszakban a Hold március 2-án kerül földközelbe és bőven 360 000 km-en túl, egészen pontosan 365 423 km-re lesz tőlünk, a holdtölte napja pedig négy nappal korábban, február 27-én következett be.

2021-ben a timeanddate.com weboldal szerinti definíció (amelyet a naptarak.com is alkalmaz) alapján mindössze két alkalommal lesz “valódi” szuperhold, április 27-én és május 26-án.

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Kapcsolodó bejegyzések

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre