fbpx

Mikor van Kék Hold és mikor van Fekete Hold?

Mi az a Kék Hold?

A kék holdnak két különböző definíciója van. Az egyik az évszakokhoz kötődik. Kék holdnak hívjuk azt a holdtöltét, ami a harmadik telihold egy olyan évszakban, amelyben négy telihold van. A másik kék hold hónaphoz köthető, nevezetesen olyan naptári hónap második teliholdja, amelyben két telihold van. A kifejezés történelmi eredetét és két meghatározását rejtély és sokak szerint értelmezési hiba övezi.

Egyesek úgy vélik, hogy a „kék hold” kifejezés ritka jelenségre utal, onnan eredhetett, amikor egy vulkánkitörés utáni füst és hamu kékre színezte a Holdat. Mások a kifejezés eredetét több mint 400 évvel ezelőttre vezetik vissza az angolszáz kultúrában. Az angolszáz néprajzkutatók szerint a kék holdra való hivatkozás egykor azt jelentette, hogy valami soha nem fog megtörténni.

Ahhoz, hogy egy hónapban két holdtölte legyen, azazhogy a második holdtölte kék hold legyen, a hónap elején teliholdnak kell bekövetkeznie. Ez azért van így, mert két egymást követő telihold között körülbelül 29,5 nap telik el, ami a Gergely-naptárban a legtöbb hónapot szinte ki is tölti.

Az évszakhoz kötődő kék holdak valamivel ritkábban fordulnak elő, mint a havi kék holdak, összességében nagyjából két-háromévente fordulnak elő.

Mi az a Fekete Hold?

A fekete hold, mint ahogyan a kék hold sem, a csillagászatban nem elfogadott kifejezés.

A fekete holdnak nincs egyetlen elfogadott definíciója. A kifejezést általában az újholddal kapcsolatos alábbi jelenségek bármelyikére használják.

Második újhold ugyanabban a hónapban – ezek a fekete holdak a leggyakoribbak, körülbelül 29 havonta egyszer fordulnak elő.

Harmadik újhold egy négy újholdból álló évszakban – ezek a fekete holdak kicsit ritkábbak, és körülbelül 33 havonta egyszer fordulnak elő.

A fenti meghatározások pontosan megegyeznek a kék hold eredeti meghatározásaival, azzal a különbséggel, hogy a kék holdak teliholdak.

 

Mikor lesz-e Kék Hold vagy Fekete Hold az idén? Ide kattintva, a Hold idei jeles eseményeit ismertető oldalunkon megtudhatod!

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre