fbpx

Naptárak árképzése: mi kerül ezen ennyibe?

Bármilyen termékről vagy szolgáltatásról legyen szó, gyakran felmerül a potenciális vásárlók részéről a kérdés: “mi kerül ezen ilyen sokba??” Ebben a cikkben a naptárak árképzéséről olvashatsz. Igyekszünk részletesen megválaszolni a kérdést, így mire a cikk végére érsz, egyértelmű lesz számodra, hogy ha vásárolsz egy naptárat, valójában mit is fizetsz ki.

Anyagköltség: milyen a papír minősége

Az árképzés első és talán legalapvetőbb része egy naptár esetében az anyagköltség. Veled előfordult már, hogy egy füzetet vagy naplót akartál vásárolni magadnak (például felírni a feladatokat, feljegyzéseket, esetleg a céljaidat), és lehetőleg nem a leggyengébb minőségű papírból készült terméket kerested, majd meglepődtél annak árán? Igen, ahogy hatalmas különbség van a papír alapanyagok minősége között, úgy mondhatni természetes, hogy a különböző minőségű alapanyagból készült termékek árai is erősen eltérhetnek. Mindez igaz a könyvekre is, ha szoktál könyvesboltban járni, akkor biztosan tudod miről van szó… Bár ma már egyre inkább odafigyelnek erre, de még mindig belefutni “silány” minőségű papír anyagból készült könyvekbe a boltokban.

Ezek után biztosan nem lep meg, hogy a naptárak esetében sem mindegy, hogy milyen minőségű papírból készítik azt. Ha te nem a legrosszabb minőségű, ezáltal sok esetben a legolcsóbb ruhákat, műszaki cikkeket, vagy épp papírzsebkendőt veszed, akkor miért épp a naptáradból akarnál olcsón, gyenge minőséget? Hiszen azt akár nap mint nap előveszed, rápillantasz és használod.

A papír minősége mellett óriási árkülönbség van a fekete-fehér, két színnyomásos (pl. piros-fekete) és a színes nyomtatás között is a felhasznált festékanyagok mennyisége és minősége miatt.

Egyedi a naptár, vagy bárhol kapható?

Kérdés, hogy számodra mennyire fontos, hogy egyedi legyen a naptár, amit használsz, vagy olyan is megfelel, amit szinte bárhol megvásárolhatsz? Nemcsak a papír és a festék lehet alacsony vagy magas minőségű, hanem a termék elkészítése is. A bárhol megvásárolható, sorozatgyártással nagy mennyiségben elkészített és piacra dobott naptárak vagy határidőnaplók funkcionalitásukban nagyon hasonlóak, és esetleg dizájnban térnek el egymástól. Ezzel szemben egy egyedi naptár sokkal több funkcióval bírhat, több mindenre is használhatod, sőt, akár személyre is szabhatod – ha van rá lehetőséged. Mindamellett ezeknek a naptáraknak a dizájnja, színhasználata sem hétköznapi.

Egy termék egyediségét erősítheti még az is, ha kapsz hozzá extrákat. Ez az adott vállalkozás fantáziáján múlik, valamint azon, hogy mennyire szereti a vásárlóit, mennyire akarja a lehető legjobb terméket vagy szolgáltatást nyújtani nekik. Ezek az extrák általában plusz időt, energiát és akár költséget jelentenek a vállalkozásnak.

Érted már, “mi kerül ezen ennyibe”?

Bár most főleg a naptárakról beszélünk, de ez igaz lehet bármilyen termékre: az árképzés során minden költséget be kell építeni az árakba, majd valamekkora nyereséget is, hogy megérje foglalkozni azzal a termékkel. Ha pedig kimagasló minőségű (anyagban és elkészítésben), egyedi, akár személyre szabható terméket akarsz vásárolni, annak bizony meg kell fizetni az árát. Ezzel a pénzzel pedig nem egy az egyben az eladó zsebét tömöd meg. Ő először kifizeti a költségeket, beleteszi az idejét, energiáját és kreativitását, majd mindezek után realizál valamekkora nyereséget is.

Azonban valamit fontos megjegyezni: attól, hogy egy termék, jelen esetben egy naptár “sok pénzbe kerül”, még nem biztos, hogy ez egyben extra minőséget is jelent. Ha régóta követed a naptarak.com-ot, akkor tudod, hogy ebből a szempontból biztonságban vagy: ha nálunk vásárolsz valamit, biztosan magas minőséget fogsz tőlünk kapni!

Egyedi, kismamáknak szóló várandóssági határidőnaplónkat, azaz a Kismamanaplót ide kattintva találod, ha pedig mélyebben érdekel az árképzés témája, akkor olvasd el az Árképzés vállalkozóként című cikket.

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre