fbpx

Napkelte és napnyugta / holdkelte és holdnyugta

A napkelte és napnyugta / holdkelte és holdnyugta naptár használata:

A naptár feletti mezőben az évszám és a hónap alatt kiválasztható az a tetszőleges földrajzi hely, amelynek az adatait meg szeretnénk jeleníteni a naptárban. A naptár tartalmazza a napkelte, napnyugta, holdkelte és holdnyugta adatain kívül a hold aktuális csillagjegyét, a nap delelésének időpontját, valamint a nap szürkületi típusok (polgári, tengerészeti, csillagászati) közül a polgári szürkület időpontjait.

A szürkületi típusokat a csillagászok az alapján határozták meg, hogy a nap hány fokkal tartózkodik a horizont alatt. Polgári szürkület esetén ez az érték 6, tengerészeti szürkület esetén 12, csillagászati szürkület esetén pedig 18 fok. 

Az égitestek Földről látható látszólagos mozgását a Föld kelet felé történő forgása határozza meg, ezért minden égitest, beleértve a Napot, a Holdat és a csillagokat, keleten kel fel és nyugaton nyugszik.

A Holdnak a Földhöz és a Naphoz viszonyított helyzete fogja meghatározni a holdkelte és a holdnyugta idejét. Az utolsó negyed például éjfélkor kel fel és délben nyugszik. A Hold minden nap 30-70 perccel később kel, mint az azt megelőző nap, a Hold nap 13 fokos Föld körül történő előrehaladása miatt. 

Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre