fbpx

Kapásindex horgásznaptár – halfogási esély

A halfogási esély – kapásindex befolyásoló tényezői

Mi a jobb a horgászathoz? Újhold vagy telihold? Minden horgásznak megvan a maga elmélete e tekintetben, de a többség abban megegyezik, hogy a Holdnak bizonyosan van hatása a halfogási esélyre, azaz a kapásindexre, azonban az igazság az, hogy túl sok tényező játszik közre ahhoz, hogy megbízható elméletet alakuljon ki e tekintetben. Például, ha a víz hőmérséklete túl hideg, általában a halak inaktívnak tűnnek. Csökken a halfogási esély akkor is, ha a légköri nyomás meredeken zuhan. A legtöbb horgász abban is megegyezik, hogy a legjobb kapásindex újhold vagy telihold idején tapasztalható.

Minden horgász pályafutása során megtapasztalja azt a jelenséget, hogy a halak mindenféle látszólagos magyarázat nélkül hirtelen aktívabbakká válnak, mohón harapni kezdenek, rángatják a pecabotot. Majd egy idő után úgy, amilyen gyorsan kezdődött a kapás aktivitás, pontosan olyan gyorsan fejeződik is be, a víz pedig visszatér korábbi nyugalmába. Ezeket az időszakokat, amelyek során hirtelen jelentősen megnő a halak aktivitása, szolunáris időszakoknak nevezzük, és ezek képezik a szolunáris elmélet alapját.

A szolunáris elméletet atyja az amerikai John Alden Knight, ám az évek hosszú során biológusok szisztematikus elemzései is alátámasztották a megfigyelést.

A halfogási esélyt – kapásindexet befolyásoló szolunáris priódusok

Fő időszak, vagy major periódus:

Ezek időtartama körülbelül 2 óra, bár bizonyos alkalmakkor a 3 órát is meghaladhatják. Általában ezekben az időszakokban figyelhető meg a halak legnagyobb aktivitása.

Minor periódus:

Ezek kisebb időtartamú (kb. 1 óra) köztes időszakok, amelyek egybeesnek a Holdkeltével és a Holdnyugtával. Ezekben az időszakokban a halak aktivitása is megnő a nap többi részéhez képest.

A szolunáris időszakok minden „holdnapon” (ami kb. 24 óra 50 percig tart) 4 alkalommal jelennek meg, így egy napon belül (24 óra) általában két fő és két kis periódust is megfigyelhetünk

A halak aktivitásának jelentős növekedését figyelhetjük meg akkor is, ha a napfelkelte vagy napnyugta valamelyik szolunáris időszakban történik.

Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre