fbpx

Óraátállítás: egyelőre még velünk marad, talán 2024-ben várható döntés

2023-ban a nyári időszámítás március 26-án kezdődik, éjjel 2 óráról 3 órára kell az órákat átállítani.

2023. március 13.

Mind az Európai Unió mind Magyarország kormánya hallgat a nyári időszámítás óraátállításának eltörléséről, talán 2024-ben ismét asztalra kerül a kérdés Uniós szinten is. Addig pedig marad az óraátállítás.

2022. január 26.

A 2018-ban meghozott Európai Uniós döntés az óraátállítás eltörléséről az idén hatályát veszt, így egyelőre minden marad a régiben, legkorábban 2024-ben várható ismételt döntés.

2021. február 25.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint a Kormány egységes Európai Uniós döntésre vár, ám ennek hiányában Magyarország valószínűleg a nyári időszámítást fogja választani.

 

2021. február 23.

A nyári időszámítást először az első világháború alatt vezették be számos országban, majd röviddel ezután a legtöbben fel is hagytak az alkalmazásával, majd a második világháború alkalmával került újra elő.

Az időszámítás története során a különböző országok számos eltérő logika szerint használták a nyári időszámítást, ami egy idő után egyre több gondot okozott a közlekedésben, kommunikációban és az országok közötti tranzakciók során. 1981-ben azonban az Európai Bizottság javaslatára harmonizálni kezdték a nyári időszámítás alkalmazásának gyakorlatát, így szabványosításra került a nyári időszámítás kezdő és befejező napja, amely azonban az évek során több alkalommal is változott.

A nyári időszámítás múlt század eleji bevezetését egyértelműen energiatakarékossági okok váltották ki, amelyet még az 1970-es években végzett energetikai mérések is alá tudtak támasztani, azonban ennek mára már korántsem akkora a jelentősége, mint 100 vagy akár 50 évvel ezelőtt. Friss energetikai adatok meta-analízise alapján a nyári időszámítás alkalmazása országonként valamelyest eltérően mindössze 0,5 – 2,5% energiamennyiséget takarít meg a lakosság számára.

Mára a nyári időszámítás leginkább az időzóna nyári hónapokra vonatkozó, egyfajta korrekciójának tekinthető, növelve az aktívan eltöltött ébrenléti idő napfényes óráinak számát.

Az Európai Unión belül első alkalommal 2015-ben merült fel a nyári időszámítás eltörlésének gondolata, azonban akkoriban a tagállamok véleménye erősen megosztott volt ebben a kérdésben. A nyári időszámítás eltörlését szorgalmazó tagállamok leginkább az óraátállítás emberi szervezetre gyakorolt hátrányos kronobiológiai hatásokra hivatkoztak. Egy-két év elteltével azonban néhány tagállam látványosan a kezdeményezés mellé állt, ennek eredményeképpen 2018-ban a tagállamokban internetes konzultáció zajlott a kérdésben. A konzultáción 4,6 millió európai állampolgár vett részt, akik 80%-a a nyári időszámítás eltörlése mellett szavazott.

A beindított gépezetet ezután már az sem állította meg, amikor kiderült, hogy a 4,6 millió szavazat 65%-a, azaz kb. 3 millió kizárólag németországi szavazatokból állt.

A konzultációt követően a tagállamoknak eredetileg 2019 március végéig nyilatkozatot kellett volna tenniük, melyik időszámítást választják az óraátállítás gyakorlatának megszűnése után. A határidő azonban nagyon szűknek bizonyult és a hirtelen és esetlegesen megalapozatlan döntés számos informatikai és technikai gondot okozott volna, ezért a nyári időszámítás megszüntetését 2021-re halasztották.

A döntés értelmében tehát ugyan megszűnik az évente kétszeri óraátállítás, viszont a tagállamokra bízzák, melyik időt választják állandó időzónájukként.

nyári időszámítás

Nyári időszámítást alkalmazó országok (ábra forrás: timeanddate.com)

Az Európai Unión, az Egyesült Államokon és Kanadán kívül egyébként már most sem igazán alkalmazzák a nyári időszámítást, Oroszországban pl. 2011-ben törölték el, amikor is ők az állandó nyári időt választották, de egy lakossági közvélemény kutatás után 2014-ben áttértek az állandó téli időre.

Magyarország egyébként az elsők között, 1916-ban vezette be a nyári időszámítást és egészen 1919-ig használatban volt, majd 1941-1949 és 1954-1957 között alkalmazták, végül 1980 óta, úgy tűnik ezúttal 2021-ig.

Amennyiben Magyarország az állandó nyári időt választja, március 28-án igazítjuk utoljára az órákat hajnali 2 óráról 3-ra, azonban ha az eredeti, téli időszámításnál maradunk, október 31-én történik meg az utolsó óraátállítás.

(Címoldal kiemelt ábrája: https://ec.europa.eu)

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre