fbpx

Vetési naptár

Zöldségeskert: Lóbab vetése, a kert egy darabját letakarhatjuk fóliával a korai vetéshez. A fóliás hajtatásra szánt burgonyát csíráztassuk melegebb helyen. Amennyiben a talaj nem fagyos, nem sáros, ültethetünk rebarbarát.

Gyümölcsös: Szükség szerint rázzuk le a nehéz hótakarót a fákról.

Díszkert: Fejezzük be a fagyhatást igénylő magok vetését – az alpesi növényekét is.

Üvegház: Vethetünk uborkát, paprikát, hagymát, hónapos retket, sárgarépát, spenótot, nyári káposztát, vajrépát, articsókát.

Zöldségeskert: Megkezdjük a korai zöldségfélék fólia alá vetését. A hónap végétől a nem fagyérzékeny fajtákat már szabadföldbe is vethetjük. A fóliába ültethetünk elõcsírázott burgonyát. Ültethetünk fokhagymát, csicsókát. A korai fejes salátát trágyázzuk szerves trágyával.

Gyümölcsös: Lehet trágyázni a fákat, cserjéket. Metszhető az ősszel is termő málnabokor.

Díszkert: Az ágyásokat és a gyepet február végétől trágyázhatjuk. A mentát ilyenkor kell kiemelni, szétosztani, sarjairól szaporítani.

Üvegház: Vethetjük a cserepes virágokat, a paradicsomot, borsót, padlizsánt, zellert, korai spenótot, csemegekukoricát, görögdinnyét.

Zöldségeskert: Terítsünk szét egy kevés szerves eredetű trágyát. Fólia alá, enyhe idõben a szabadba is vethetünk céklát, borsót, bokorbabot. Vethetünk fejes salátát, zöldhagymát, bimbóskelt. Duggathatunk vöröshagymát és fokhagymát, ültethetünk burgonyát, csicsókát. A februárban üvegházba vetett spenótot és borsót ültessük ki.

Gyümölcsös: Elvégezhetjük a körte, szilva, alma oldását. A füge téli takarását több szakaszban távolítsuk el.

Diszkert: A gyepet fésüljük át gereblyével, a füvet kezdhetjük nyírni, pótoljuk a hézagokat, létesítsünk új gyepfelületet, ha a talaj már nem fagyos és nincs rajta pangó víz. Telepíthetjük a nyáron nyíló gumósokat, évelõket, futókat, cserjéket. A sövények, cserjék, lombos fák telepítését a hónap végéig fejezzük be. Metsszük meg a rózsát, terítsünk szét szerves eredetű trágyát.

Üvegház: Vessünk póréhagymát, fagyérzékeny egynyáriakat, fűszer- és gyógynövényeket. Vessük el a hidegházi termesztésre szánt uborkát, paprikát, padlizsánt és a fóliás termesztésű paradicsomot.

Zöldségeskert: Fólia alá vessünk cukorborsót, ültessünk ki padlizsán- és paprikapalántákat. Szabadföldbe vessünk borsót, sárgarépát, őszi és téli fejes káposztát, kelkáposztát, céklát, karalábét, édesköményt. Ültessük ki a fólia vagy az üveg alá vetett bokorbabot, articsókát, ilyenkor telepíthetünk spárgát. A karós- ill. futóban számára készítsünk támasztékot.

Gyümölcsös: Ahol szükséges, alkalmazzunk kézi beporzást. Köszmételisztharmat vagy alma-, körtevarasodás ellen permetezzünk megfelelő védőszerrel, melyet két hét elteltével ismételjünk meg.

Díszkert: A tavacskába és partjára ültessünk vízinövényeket, telepítsük ki a gyökérlabda nélküli örökzöldeket, sövényt. A télen és télutó idején virágzó fiatal cserjéket, hangaféléket mindjárt az elvirágzás után nyírjuk meg. A kikelt gyógynövényeket egyeljük ki, és vessünk újabbakat. A fagyérzékeny gumósokról, évelõkrõl, melyeket az üvegházban teleltettünk át, vágjunk dugványokat. Ha a rózsabokron rozsdásodást észlelünk, permetezzük meg.

Üvegház: A paradicsom-, paprika-, padlizsánpalántát ültessük ki hidegházba. Vessünk fólia alá szánt uborkát, szabadföldi termesztésű babot, zellert, póréhagymát.

Zöldségeskert: Ültessük ki a gumós, gyümölcstermő és levélzöldségeket, babot, borsót, póréhagymát. Feketet tetű károsítása esetén csípjük le a lóbab csúcsi részét. Védekezzünk a a sárgarépa- és káposztalégy ellen. A burgonyát kupacoljuk fel.

Gyümölcsös: A kordoson vagy fal mellett nevelt gyümölcsfákat előbb kötözzük, majd végezzük el a zöldmetszést. Ha a köszméte sűrű termést ígér, ritkítsuk meg, hogy szebb bogyókat érleljen. Védekezzünk az almamolyok ellen. A cserjéket és a gyümölcsfákat öntözzük meg. Kezdjük meg a szőlő zöldmetszését.

Díszkert: A korán nyíló futókat, az elnyílt alpesieket, a gyorsan növõ cserjéket metsszük meg, vágjuk vissza. A futókat rögzítsük kötéssel, a magas növésű évelőknek biztosítsunk támasztékot. A fagyosszentek elmúltával kiültethetjük az érzékeny egynyáriakat, évelőket. Vessünk újabb fűszer és gyógynövényeket, vessük el a kétnyáriakat is. Vizsgáljuk át a rózsát és a többi dísznövényt is. Fertőzés esetén lépjünk fel a tetvek és a hernyók ellen. A gyökérlabda nélküli örökzöldek ültetését fejezzük be.

Üvegház: A paradicsomról csípjük le az oldalhajtásokat és trágyázzuk. Verőfényes idő esetén szellőztessünk és árnyékoljunk.

Zöldségeskert: Az utolsó, melegágyban vagy üvegházban nevelt hagymát is ültessük ki. Ültessük ki az őszi és téli káposztát, védjük a káposztalégy ellen. Kötözzük fel az uborkát. Szedjük fel az újkrumplit, a többit kupacoljuk fel. Ültessük ki a szabadba a kényes zöldségféléket is.

Gyümölcsös: A bogyósokon végezzünk zöldmetszést. A gyümölcsfák nemkívánatos hajtásait vágjuk le, ha szükséges, kötözzük fel. A cseresznyét védjük a madaraktól. A kívánt mennyiségű eperindát gyökereztessük le, a többit távolítsuk el. A szőlőn végezzük el a nyári zöldmetszést.

Díszkert: A hűvösebb vidékeken ültessük ki a kényes egynyáriakat és évelőket. Helyezzük tenyészhelyükre a mélyvízi növényeket. Az évelők és kétnyáriak palántáit ültessük ki végleges helyükre, a korán nyíló évelőket vágjuk vissza. Bujtásról szaporíthatunk futókat.

Üvegház: A gyümölcstermésű zöldségeket (paprika, paradicsom, padlizsán) egyeljük ki és trágyázuk, a paradicsom oldalhajtásait csípjük ki. A tűző nap ellen árnyékoljunk.

Zöldségeskert: Vethetünk újból sárgarépát. A bokros nevelésû paradicsom alá terítsünk szalmát, mellyel a föld víztartalmának elpárolgását lassítjuk. A krumplitöveket kupacoljuk fel, lombját kéthetente permetezzük burgonyavész ellen.

Gyümölcsös: A feketeribizli-bokrokat a termés szedésével egyidõben metszhetjük. A málnabokrok gyenge vesszőit, miután leértek, távolítsuk el, az erõs hajtásokat kötözzük fel. Az õszi-téli termést adó fákon ritkítsuk meg a sűrűn álló gyümölcsöket.

Díszkert: A szedésre alkalmas fûszer- és gyógynövényeket gyűjtsük be, szárítsuk meg. A gyorsan növő sövényt nyírjuk meg.

Üvegház: Az üvegházban nevelt uborkát, paradicsomot ismét trágyázhatjuk, az oldalhajtásokat csípjük ki. Vizsgáljuk meg az üvegház konstrukcióját, a hibákat javítsuk ki.

Zöldségeskert: Vethetünk gyorsan növő salátaféléket. A magnyerés céljából nevelt cukkinik alá rakjunk követ vagy szalmát, hogy ne induljanak rothadásnak, a többit szedjük le. A vöröshagymát szedjük fel, hagyjuk kicsit a földön száradni, majd tisztogassuk meg és tároljuk el. Elvethetjük a korai fejes káposztát.

Gyümölcsös: A nyári almát szüreteljük le, az õszi és téli termést ígérő ágakat támasszuk alá. Miután a bogyósokat leszedtük, az öreg vesszőket metsszük vissza, egyúttal végezzük el a bujtással való szaporítást. Telepítsünk új szamócást. Permetezzünk alma- és körtevarasodás ellen.

Díszkert: Az egynyári virágokról távolítsuk el az elnyílt részeket, gyűjtsünk beérett magokat az évelőkről, a fűszer- és gyógynövényekről. A zsályáról, rozmaringról vágjunk zölddugványokat, hasonlóképpen a hangáról és az alpesi növényekről. Vágjuk vissza az elvirágzott cserjéket, nyírjuk meg a tûlevelűeket. A tavasszal nyíló hagymásokat dugjuk földbe.

Üvegház: Vethetünk cikláment, a téli salátákat is vessük el tálba. Ültessük el a muskátliról és a fuksziáról vágott dugványokat. Az üvegházat folyamatosan szellőztessük.

Zöldségeskert: Ez a fő betakarítás időszaka. A gyökérzöldségeket szedjük fel, raktározzuk el a téli időszakra. A burgonyát ássuk ki, a lombját -amennyiben egészséges- tegyük a komposzthoz. Ha a burgonya lombján betegség jelei mutatkoznak, égessük azt el és a hamut tegyük a komposzthoz. A díszbabról fogjunk magot, szárát vágjuk le és komposztáljuk. A korai káposztát palántázzuk ki a frissen előkészített talajba. Az őszi és téli káposztát még károsíthatják a káposztalepke hernyói. Ezeket kutassuk fel és semmisítsük meg.

Gyümölcsös: Bővítés és fiatalítás céljából vásároljuk meg a kívánt növényeket. A hónap végéig fejezzük be a nyári metszést. Fás dugványozáshoz az egresről és a ribiszkéről vágjuk le az érett vesszőket. Az alma- és körtefákat, birscserjéket vizsgáljuk meg, nincs-e rajtuk mézgás seb. Lisztharmatfertőzés esetén a megtámadott ágvégeket az egészséges részig vágjuk le és égessük el. Az áfonya ágait a termés leszedése után metsszük vissza.

Díszkert: Szárazság idején, ha nem öntözzük, ne nyírjuk a gyepet. Végezzük el az esedékes magvetést, a sövényt nyessük meg a kívánt nagyságra és formára, az arra alkalmas tűlevelűeket is vágjuk vissza. A tavasszal nyíló hagymások közül a tulipán hagymáit duggassuk el kijelölt helyükre, a lakásban hajtandó virághagymákat cserépbe tehetjük, de még hagyjuk őket egy darabig a szabadban.

Üvegház: Folytassuk a téli salátafélék vetését. Végezhetünk próbafűtést, hogy a rendszer hibáit még időben kijavíthassuk.

Zöldségeskert: A fagytűrő és fagyhatást igénylõ növényeket hagyjuk a helyükön, minden más zöldségfélét szedjünk fel és tároljuk el. A bab és borsó szárát vágjuk le, tegyük a komposzthoz, gyökereiket hagyjuk a talajban. Hajtassunk rebarbarát. A spárga ágyát mulcsozzuk, miután hajtásait levágtuk. A téli salátákat ültessük ki.

Gyümölcsös: A beérő körtét, almát birset szedjük le és raktározzuk el. Miután leszedtük az őszi szamóca termését, levélzetét vágjuk le és a mulcsszalmával együtt komposztáljuk. Végezzük el a már lombhullatta ribiszke és az egres téli metszését. A gyümölcsfák törzsére helyezzünk hernyófogó enyves övet. Készítsük el a következő hónapban telepítendő fák, cserjék helyét.

Díszkert: A fű nyírását lassan hagyjuk abba. Kerti tavacskánkat takarjuk le hálóval, hogy megvédjük a lehulló falevelektől. Ültessük el a hangákat, alpesi növényeket és fagytűrő évelőket. Az idősebb, sűrűn álló évelőket emeljük ki, osszuk szét, ültessük új helyükre. Az egynyáriakat a hónap végéig szedjük ki és tegyük a komposzthoz, helyükre ültethetünk kétnyáriakat. A fagyérzékeny évelőket, gumósokat, kardvirágot szedjük ki és tároljuk őket. Megkezdhetjük a földlabda nélküli örökzöld cserjék, fák, sövények telepítését. Vágjunk fás dugványokat.

Üvegház: Gondosan vizsgáljuk át a növényeket,  a gombákkal fertõzött leveleket távolítsuk el és semmisítsük meg. Vessük el a téli, rövid tenyésztésű salátákat. Éjszakánként -ha szükséges- fűtsünk kicsit.

Zöldségeskert: A téli káposzta sárgulásnak indult leveleit szedjük le, a káposzta fölé rakjunk hálót, hogy a madarak kártevését megelőzzük. A még kinn levő karfiol takaróleveleit hajtsuk a fejre, hogy ne fagyjon meg. Az összes karót, botot, melyek támasztékul szolgáltak, húzzuk ki, tisztítsuk meg és tegyük el a következõ évre. Még mielõtt megfagyna a talaj, szedjünk fel kellő mennyiségû petrezselyemgyökeret. Kezdjük meg a talajmunkákat.

Gyümölcsös: Kezdjük el a fák metszését. Ha van még termő bogyósunk, takarjuk le madárhálóval. Ültessük el azokat az alanyokat, amelyeket a következő évben szemezni és oltani akarunk. Ha a talaj már fagyos, amikor az általunk rendelt földlabda nélküli fák megérkeznek, vermeljük el vagy a gyökeres végükön tőzeggel töltött vászonzsákba kötve tároljuk õket. Az utolsó gyümölcsöket válogassuk át, raktározzuk el.

Díszkert: Eljött a sövénytelepítés ideje. Fejezzük be a fenyőfélék telepítését és ültessük el a lombos cserjéket, fákat. Amennyiben a talaj túlságosan fagyos vagy sáros, a növényeket ideiglenesen vermeljük el. Ilyenkor vághatjuk a legéletrevalóbb dugványokat. A díszkertben nevelt évelőket (pl. kankalint) hajtás céljából emeljük ki a talajból. A sziklakertbõl a lehullott lombot távolítsuk el.

Üvegház: Csökkentsük a levegő párásítását és a szellőztetést. Telepíthetünk kis növésű gyümölcsfát, pl. őszibarackot (főleg nektarint) és szőlőt. Szét kell ültetni a rövidnappalos salátát.

Zöldségeskert: A rebarbarát szedjük ki és ültessük új helyére. Fejezzük be a talajmunkákat.

Gyümölcsös: Ha van fügénk, annak vesszõit kössük össze, és szalmával, zsákvászonnal, fóliával takarjuk be. Vágjuk le a tavaszi oldásra kiszemelt ágakat. A raktárt ellenőrizzük, szellőztessük, készítsük elő a karácsonyi asztal gyümölcseit.

Díszkert: A gyep sérült részeit gyeptéglával pótoljuk. Ha nem fagyos a föld, fektethetünk le új gyepszőnyeget is. Az elvirágzott hangákat vágjuk vissza. Elkezdhetjük a cserjék és a fák téli metszését. Ültessük el edényekbe a fagyhatást igénylő alpesi növények magjait, s helyezzük ki őket a szabadba. A fagyérzékeny növényeket viszont tartóikkal együtt vigyük be az üvegházba. Ha mégis a szabadban akarjuk őket teleltetni, gondoskodjunk szigetelõ takarásról. Becserepezett hagymásainkat, amint a hajtások elérik az 5 cm-es hosszúságot, vigyük a lakásba. Örökzöldjeinkbõl készíthetünk adventi koszorút.

Üvegház: A létesítmény minden részét tisztítsuk meg, fertõtlenítsük. Ha szőlőt is nevelünk benne, azt fektessük a talajra.

Mik a tennivalók a veteményes kertben a különböző hónapokban? Ha kezdő kertész vagy, a vetési naptár bizonyára hasznos lesz a számodra, amely éppúgy tartalmazza a zöldségeskert és a gyümölcsös tennivalóit, mint az üvegházat vagy a díszkertet.

Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre