fbpx

Éjszaka-nappal térkép

A Föld éjszakájának és nappalának változása az év folyamán bolygónk Nap körüli elliptikus mozgásának függvénye. A Föld kb. 23,5 fokos forgástengellyel rendelkezik, miközben folyamatosan halad előre pályáján a Nap körül, ami azt eredményezi, hogy az északi és déli féltekén különböző folyamatosan változni fog nappal és az éjszaka hosszúsága – méghozzá éppen ellentétesen!

Az északi félteken, mint például Európában és Észak-Amerikában, az év legrövidebb napja a december 21. körüli téli napforduló, amikor a nap a legrövidebb időt tölti a horizont felett. Ebben az időszakban az éjszaka hosszabb, mint a nappal, a napfelkelte a nyárhoz képest később,  a napnyugta pedig korábban történik.

Az északi féltekén a legrövidebb éjszaka június 21. körül van, amikor a nap leghosszabb időt tölti a horizont felett, ezt nevezik nyári napfordulónak. Ez egyben az év legrövidebb éjszakája, a napfelkelte előbb, a napnyugta pedig később történik, mint bármikor máskor az évben.

A déli földtekén minden pontosan fordítva történik, mint az északi féltekén.

Mindez hatással van az évszakok változására is, amelyről itt írtunk bővebben. Ha pedig kíváncsi vagy, mikor van a téli és nyári napfordulók időpontja, azaz a csillagászati évszakok váltakozása, azt itt nézheted meg!

Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre