fbpx

Névnapok

Egyházi ünnepek

Horgásznaptár

Gazda naptár

Idő- és feladatmenedzsment

Névnapok
Egyházi ünnepek
Horgásznaptár
Gazda naptár
Idő- és feladatmenedzsment

Holdnaptár 2022

Jelmagyarázat a holdnaptárhoz:

újhold Újhold első negyed Első negyed
telihold Telihold utolsó negyed Utolsó negyed

 

Holdnaptár 2022 ismertető

A Hold felszínének Föld felé látszódó felét a napfény világítja meg. Azonban, hogy ebből a fényből mennyit láthatunk a Földről nézve, minden nap változik. Ezeket a változásokat nevezzük holdfázisoknak. A holdnaptár 2022 ezeket a fázisokat tünteti fel naptár formában.

A holdkelte és holdnyugta idejét, valamint a Hold aktuális csillagjegyét tartalmazza a részletes Holdnaptár c. aloldalunk. Külön jelentősége van a Hold fázisainak horgászatkor, erről szól horgásznaptárunk, valamint a kerti munkáknál, amely kapcsán meglátogathatja kertészeti holdnaptárunkat is!

 

A Hold elsődleges fázisai

 

Újhold

Az újhold az első elsődleges fázis. Abban a pillanatban következik be, amikor a Nap és a Hold egy vonalban van úgy, hogy a Nap és a Föld a Hold ellentétes oldalán áll.

Az újhold általában nem látható a Földről, mivel ilyenkor csak a Hold sötét oldala néz bolygónk felé. Néha, ha az újhold közel van pályájának holdcsomópontjaihoz, ilyenkor napfogyatkozást figyelhetünk meg.

A legnagyobb különbség a dagály és apály között, újhold és telihold táján van.

 

Első negyed

Az első negyed fázisa a második elsődleges holdfázis. Ilyenkor a Hold Föld körüli pályájának első negyedét éri el, innen ered a neve. Félholdnak is nevezik, mivel a Hold felszínének pontosan 50%-át látjuk megvilágítva. Az, hogy a bal vagy a jobb oldali felét látjuk-e megvilágítva, több tényezőtől függ, többek között a megfigyelő tartózkodási helyétől.

 

Telihold (holdtölte)

Telihold akkor látható, amikor a Nap és a Hold egy vonalban, de a Föld ellentétes oldalán áll. Ekkorra a Hold Föld körüli pályájának felét éri el, azaz a második negyedet.

Technikailag a telihold csak egy pillanatig tart. A Hold azonban egy nappal korábban vagy később is teliholdnak tűnhet, ilyenkor a Hold korongjának több mint 98%-át látjuk, amit szabad szemmel szinte lehetetlen elkülöníteni a 100%-tól.

Amikor a telihold időnként áthalad a Föld árnyékán, holdfogyatkozást okoz.

Telihold idején, amikor a pályájának a Földhöz legközelebbi vagy legtávolabbi pontjaihoz közeledik, szuperhold, illetve mikrohold figyelhető meg.

 

Utolsó negyed

Utolsó negyed fázisban a Hold Föld körüli pályájának harmadik negyedét éri el, és megkezdi a pálya utolsó negyedét egészen az újholdig. Ilyenkor az első negyedhez képest a Hold másik felét világítja meg a nap.

 

Hogyan jegyezzük meg egyszerűen, hogy nő vagy csökken a holdfázis?

Létezik egy nagyon egyszerű módszer! Ha a félig-meddig megvilágított Hold C betűre hasonlít, akkor CSÖKKEN, ha D betűre, akkor DAGAD.

 

Otthon, egészség, szépségápolás és kertészkedés a Hold szerint

Az asztrológia szerint a Hold fázisai és kozmikus helyzete alapján különös hatással bír életünk számos területére. Így a Holdnaptár alapján intézhetjük az otthon körüli munkáinkat, mint pl. a takarítást (vannak ideális és kevésbé megfelelő napok), de befolyásolhatja az egészségápolás körüli tevékenységeinket (pl. mikor menjünk fogorvoshoz vagy akár egy kisebb műtétre), a szépségápolást és természetesen a kerti munkákat is.

Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre