fbpx

Szuperhold

2023-ban két alkalommal lesz szuperhold: augusztus 1-én és augusztus 31-én!

Szuperhold keresőnket ezen az oldalon találod!

De mi is az a szuperhold?

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a szuperhold hivatalosan, csillagászatilag nem elismert jelenség/esemény, eredete inkább a horoszkópokhoz, az asztrológiához kötődik. Richard Nolle asztrológus 1979-ben használta ezt a kifejezést először, amelyet szép lassan felfedezett a média is és ennek köszönhetően mára már jó értelemben vett tömeges hisztériává vált a holdtölték megfigyelése, tőlünk nyugatabbra pedig már sok helyen szabadtéri közösségi programokat (pl. telihold-bringatúra) is szerveznek erre az éjszakára. Ha pedig nemcsak „egyszerű”, hanem szuperholdas holdtölte van, az egyenesen a Hold-fanatikusok kánaánja!

A szuperhold (szuperholdtölte) nem más, mint az az esemény, amikor a Hold Föld körüli pályája során a Nappal éppen szembe kerül, (ekkor van holdtölte) és a Földtől való távolsága a legkisebb (ezt hívják földközelségnek vagy perigeumnak), a definíció szerint pontosabban a perigeum vagy annak 90%-án belül tartózkodva távolsága a Földtől legfeljebb 360 000 km.

Szuperhold

Ezen az éjszakán a Földről megfigyelve a Holdat nem sok különbséget láthatunk egy hagyományos holdtöltéhez képest. Picivel nagyobb, de egy átlagember számára még mindig elhanyagolható különbség észlelhető a mikrohold (a szuperhold ellentéte) és a szuperhold között. A mikroholdhoz képest ugyanis a szuperhold mérete kb. 12-14%-kal nagyobb és a fénye is kb. 25-30%-kal erősebbnek látszik, míg egy hagyományos holdtöltéhez viszonyítva a méretkülönbség mindössze 6-7%, fényesség-különbsége pedig kb. 15-16%.

Ha az időjárás is engedi, ebben az évben két alkalommal is szemtanúi lehetünk szuperholdnak: 2023. augusztus 1-én és 2023. augusztus 31-én.

A szuperhold elnevezés mellett a nyugati kultúrákból (eredetileg az amerikai indiánoktól átemelve) lassan beszivárog az egyes hónapok holdtöltéinek sajátos, leginkább a természeti jelenségekből fakadó elnevezése is (erre példa a kék Hold, angolul blue Moon), az augusztus 31-i teliholdnak éppen kék Hold az elnevezése, így hívják az egy hónapon belül előforduló második teliholdat.

Az elmúlt évtizedekben egyébként 1948-ban járt hozzánk szuperhold idején legközelebb a Hold (356 460 km), ezután pedig egészen 2034-ig kell várni, amikor még ennél is közelebb kerül (356 445 km).

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk 2023 két szuperholdjának legfontosabb adatait:

 

Dátum augusztus 1.

augusztus 31.

Holdkelte 20:45 20:00
Holdnyugta 04:09 06:02
Föld-Hold távolság 359 004 km 357 260 km
Hold csillagjegye Bak Vízöntő

 

Nem látványos, de ugyanúgy említésre méltó a szuperújhold, amely ebben az évben (2023) a szupeholdtöltéhez hasonlóan kétszer, január 21-án és február 20-án lesz.

Ha égi kísérőnk további jeles eseményeire is kíváncsi vagy 2023-ban, nézd meg az erről szóló oldalunkat ide kattintva! Ha pedig élőben szeretnéd követni a Hold útját, a TimeandDate weboldalán, de akár a mi „asztrológiai óra” aloldalunkon is megteheted! Az égi jelenségek amatőr és profi fotósainak számára is kiváló alkalom a két szuperhold! Nekik azt javasoljuk, hogy közvetlenül holdkelte után vagy holdnyugta előtt örökítsék meg ezt az eseményt!

Kapcsolodó bejegyzések

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre