fbpx

Névnapok

Nemzetek ünnepei

Munkaidő naptárak

Egyházi ünnepek

Horgásznaptár

Gazda naptár

Névnapok
Nemzetek ünnepei
Munkaidő naptárak
Egyházi ünnepek
Horgásznaptár
Gazda naptár

Szuperhold

2021-ben két alkalommal lesz szuperhold: április 27-én és május 26-án!

De mi is az a szuperhold?

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a szuperhold hivatalosan, csillagászatilag nem elismert jelenség/esemény, eredete inkább a horoszkópokhoz, az asztrológiához kötődik. Richard Nolle asztrológus 1979-ben használta ezt a kifejezést először, amelyet szép lassan felfedezett a média is és ennek köszönhetően mára már jó értelemben vett tömeges hisztériává vált a holdtölték megfigyelése, tőlünk nyugatabbra pedig már sok helyen szabadtéri közösségi programokat (pl. telihold-bringatúra) is szerveznek erre az éjszakára. Ha pedig nemcsak “egyszerű”, hanem szuperholdas holdtölte van, az egyenesen a Hold-fanatikusok kánaánja!

A szuperhold (szuperholdtölte) nem más, mint az az esemény, amikor a Hold Föld körüli pályája során a Nappal éppen szembe kerül, (ekkor van holdtölte) és a Földtől való távolsága a legkisebb (ezt hívják földközelségnek vagy perigeumnak), a definíció szerint pontosabban a perigeum vagy annak 90%-án belül tartózkodva távolsága a Földtől legfeljebb 360 000 km (április 27-én ez 357 615 km lesz).

Szuperhold

Ezen az éjszakán a Földről megfigyelve a Holdat nem sok különbséget láthatunk egy hagyományos holdtöltéhez képest. Picivel nagyobb, de egy átlagember számára még mindig elhanyagolható különbség észlelhető a mikrohold (a szuperhold ellentéte) és a szuperhold között. A mikroholdhoz képest ugyanis a szuperhold mérete kb. 12-14%-kal nagyobb és a fénye is kb. 25-30%-kal erősebbnek látszik, míg egy hagyományos holdtöltéhez viszonyítva a méretkülönbség mindössze 6-7%, fényesség-különbsége pedig kb. 15-16%.

Ha az időjárás is engedi, ebben az évben két alkalommal is szemtanúi lehetünk szuperholdnak: április 27-én és május 26-án.

Utóbbi esetben a Hold még közelebb merészkedik hozzánk, egészen pontosan 357 462 km-re, azaz 153 méterrel közelebb, mint április 27-én.

A szuperhold elnevezés mellett a nyugati kultúrákból (eredetileg az amerikai indiánoktól átemelve) lassan beszivárog az egyes hónapok holdtöltéinek sajátos, leginkább a természeti jelenségekből fakadó elnevezése is (erre példa a kék Hold, angolul blue Moon), így az áprilisi szuperholdat “pink” vagy “húsvéti” szuperholdnak, a májusit pedig “virág” szuperholdnak is nevezhetjük.

Az elmúlt évtizedekben egyébként 1948-ban járt hozzánk szuperhold idején legközelebb a Hold (356 460 km), ezután pedig egészen 2034-ig kell várni, amikor még ennél is közelebb kerül (356 445 km).

Ebben az évben két másik alkalommal is viszonylag közel kerül hozzánk a Hold. Az egyik már megtörtént február 27-én, ekkor több híroldal is tévesen leközölte, hogy szuperhold van. Itt olvashatsz arról egy korábbi írásunkban, hogy miért is nem volt az! A másik június 24-én lesz (a Hold távolsága azonban 360 ezer km-n túl , 361 ezer km körül lesz), így szinte biztos, hogy -tévesen- ekkor is hallhatunk majd a szuperholdról.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk 2021 két szuperholdjának legfontosabb adatait:

 

Dátum április 27. május 26.
Holdkelte 20:26 20:45
Holdnyugta 05:55 04:50
Föld-Hold távolság 357 615 km 357 462 km
Hold csillagjegye Skorpió Skorpió
Szuperhold pontos időpontja 05:31 13:13

 

Kevésbé látványos, de említésre méltó jelenség a szuperújhold, amely ebben az évben a szupeholdtöltéhez hasonlóan kétszer, november 4-én és december 4-én lesz. Utóbbi napon teljes holdfogyatkozás is lesz, amely azonban csak az Antarktiszról lesz látható.

Ha égi kísérőnk további jeles eseményeire is kíváncsi vagy 2021-ben, nézd meg az erről szóló oldalunkat ide kattintva! Ha pedig élőben szeretnéd követni a Hold útját, a TimeandDate weboldalán, de akár a mi “asztrológiai óra” aloldalunkon is megteheted! Az égi jelenségek amatőr és profi fotósainak számára is kiváló alkalom a két szuperhold! Nekik azt javasoljuk, hogy közvetlenül holdkelte után vagy holdnyugta előtt örökítsék meg ezt az eseményt!

 

Töltsd le most ingyenes csodaszép holdfázis naptárunkat a 2021-es évre nyomdai minőségben a letöltések oldalról!

Holdfázis naptár 2021

Kapcsolodó bejegyzések

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre