fbpx

Menstruációs és ovulációs naptár

Kismamanapló blossom fotós borító

EGYEDI DÁTUMOZÁSÚ KISMAMANAPLÓ A SAJÁT VÁRANDÓSSÁGOD IDEJÉRE SZABVA

Szeretnél egy csodaszép testreszabott Kismamanaplót?

Lapozz bele virtuálisan a Kismamanaplónkba és ha tetszik, generáld le magadnak Te is webapplikációnk segítségével előre bedátumozottan, várandósságod ideje alapján, saját testreszabott előlappal, töltsd le a PDF-et, és ha szeretnéd, rendeld meg tőlünk a nyomtatott kiadványt!

Az utolsó menstruációs ciklus első napja: Ciklus átlagos hossza:

Az online menstruációs naptár és ovulációs naptár segítségével könnyedén nyomon követheti ciklusát. Nem kell mást tennie, csak adja meg utolsó menstruációs ciklusának elsõ napját, majd a 'Számol' gombra kattintva máris áttekintheti a következõ hónapok ovulációs/menstruációs idõpontjait. A fokozatosan halványuló piros szín a múló menstruációt (a kalkulátor átlagosan 5 napos menstruációval számol), a zöld szín a termékeny napokat jelöli. A legélénkebb zöld szín az ovuláció napja. A kalkulátor a legtöbb nõre érvényes 14 napos luteális fázissal számol. A gyermek nemének tervezéséhez érdemes megjegyezni, hogy az ovulációt közvetlenül megelõzõ termékeny napokon lány nemzésére, az ovuláció napján és az azt követõ napon fiú nemzésére van nagyobb esély.

A menstruációs – ovulációs naptár – kalkulátor ismertetése

Ez a weboldal ill. a menstruációs kalkulátor nem helyettesíti a szakemberrel való beszélgetést, de általános képet ad arról, hogyan működik a menstruációs ciklus.

A menstruációs ciklus hossza nőnként változó, de leggyakrabban 23 és 35 nap között van. A ciklus hosszának változékonysága leginkább az ovuláció előtti fázisnak (azaz a tüszőfázisnak) köszönhető. A legtöbb nőnél a ciklus 12. és 16. napja (az úgynevezett luteális fázis) között van peteérés, ekkor a petefészekből érett petesejt szabadul fel.

 

Menstruáció

A menstruációs ciklus első napja a menstruáció első napja. A menstruáció általában 3-7 napig tart. Ha menstruációs fájdalmai vannak, az általában az első néhány napban jelentkezik. A fájdalom oka az, hogy a hormonok hatására a méh aktívan választja le a méhnyálkahártyát, amely az előző menstruációs ciklus során képződött.

 

Felkészülés az ovulációra

A ciklus elején az agyalapi mirigy tüszőstimuláló hormont (FSH) termel. Ez a hormon leginkább a petefészekben lévő petesejtek érésében vesz részt. A tüszők folyadékkal telt képződmények a petefészkekben. Minden tüsző egy-egy éretlen petesejtet tartalmaz. Az FSH hormon serkenti a tüszők fejlődését és ösztrogént termel. A menstruáció első napján a legalacsonyabb az ösztrogénszint, amely a ciklus előrehaladása során fokozatosan növekszik, miközben a tüszők megnőnek.

A petesejt ciklus során az egyik dominánsabbá vált tüszőben érik. Ezzel egyidejűleg a szervezetben megnövekedett ösztrogénszint táplálja a méh belső bélését, amely megvastagszik és vérbővé válik. Ily módon a méhnyálkahártya felkészül az esetlegesen megtermékenyített petesejt befogadására, táplálására és növekedésének támogatására.

 

Ovuláció

A szervezet ösztrogénszintje folyamatosan emelkedik, ami végül a luteinizáló hormon (LH) gyors növekedéséhez vezet. Az LH szintjének hirtelen emelkedése kiváltja a domináns tüsző megrepedését, és egy érett petesejtet szabadít fel a petefészekből. A petesejt ezután továbbhalad a petevezetékbe. Ezt a folyamatot nevezzük ovulációnak.

Sok nő úgy gondolja, hogy a ciklus 14. napján van peteérése, de ez csak egy átlagos adat. A nőknek valójában a menstruációs ciklus más-más napján van a peteérése, valamint az ovuláció napja egy-egy nő esetében az egyes ciklusokon is belül különböző időpontokban fordulhat elő. Egyes nők szúró fájdalmat éreznek az ovuláció alatt, sokan azonban nem éreznek semmilyen tünetet.

 

Az ovuláció után

A petesejt, amelynek élettartama legfeljebb 24 óra, a petevezetéken keresztül a méhbe kerül. A spermiumok élettartama ennél hosszabb, általában 3-5 nap, ezért az ovuláció napja és az azt megelőző nap a legtermékenyebb, azaz ezekben a napokban a legnagyobb a megtermékenyítés valószínűsége. Közvetlenül az ovuláció után a tüszők egy másik hormont kezdenek termelni: a progeszteront.

A progeszteron tovább támogatja a méh nyálkahártyáját, és felkészíti azt a megtermékenyített petesejt befogadására. Ezzel egyidejűleg az üres tüsző zsugorodni kezd, de továbbra is termel progeszteront, de elkezd ösztrogént is termelni. Ebben a szakaszban érzékenyebbé válhat a mell, előfordulhat puffadás, depresszió és ingerlékenység is.

 

Ha a petesejt nem termékenyül meg…

Ha a petesejt nem termékenyül meg, az üres tüsző zsugorodik, és az ösztrogén- és progeszteronszint fokozatosan csökken. A méh megvastagodott bélése, amelyet a szervezet a megtermékenyített petesejt számára készített elő, és amelyet a hormonok már tovább nem tartanak fenn, elkezd leválni, és a szervezet elkezdi kilökni. Ezzel kezdődik a menstruáció, azaz elindul egy újabb menstruációs ciklus.

 

Ha a petesejt megtermékenyül…

 

Ha a petesejt megtermékenyül, sikeresen beágyazódhat a méhnyálkahártyába, amely általában egy héttel a megtermékenyítés után következik be.

Miután a megtermékenyített petesejt befészkelte magát, a szervezet elkezdi termelni a humán korion-gonadotropin (hCG) terhességi hormont, amely elősegíti az üres tüsző aktivitását. Továbbra is termeli az ösztrogén és a progeszteron hormonokat, amelyek gondoskodnak arról, hogy a méhnyálkahártya ne kezdjen leválni, amíg a méhlepény, amely a terhesség alatt táplálja az embriót, be nem érik.

Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre