fbpx

Napfogyatkozás kalkulátor

A napfogyatkozás olyan természeti jelenség, amely akkor következik be, amikor a Hold a Nap és a Föld között halad el, eltakarva a Napkorong egy részét vagy egészét. Ez akár az ég átmeneti elsötétülését eredményezheti (attól függően, mekkora hányadot takar el a Hold a Napból), és csak a Föld egy meghatározott területéről látható.

Három fő típusa létezik a napfogyatkozásoknak:

  • teljes,
  • részleges és
  • gyűrűs napfogyatkozás.

Teljes napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold teljesen eltakarja a Napkorongot, és így az a fogyatkozás közepén teljesen eltűnik (totalitás), az ég pedig egy pillanatba sötétségbe borul, még a fényesebb csillagok is láthatóvá.válnak

Részleges napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold csak részben takarja el a Napot, gyűrűs napfogyatkozás pedig akkor, amikor a Hold távolabb van a Földtől, és nem takarja el teljesen a Napkorongot, hanem egy keskeny gyűrű látható marad.

Teljes napfogyatkozás esetén a totalitás földi útvonala viszonylag keskeny, általában néhány száz kilométer széles. A teljes napfogyatkozás csak ezen az útvonalon belül látható, míg az útvonalon kívül lévők csak részleges napfogyatkozást láthatnak.

A napfogyatkozások viszonylag ritkák, minden évszázadban csak körülbelül kettő-négy teljes napfogyatkozás látható a Föld egy adott pontjáról. A részleges napfogyatkozások azonban gyakoribbak, átlagosan 18 havonta egyszer fordulnak elő.

Minden esetben óvatosan figyeljük meg a napfogyatkozást, mert a Napba való közvetlen belenézés napfogyatkozáskor, még részleges napfogyatkozás időszakában is súlyos szemkárosodást és akár vakságot okozhat. Ezért a megfigyeléséhez mindenképpen szerezzünk be sötétített, speciális napfogyatkozás-szemüveget.

A napfogyatkozásokat tudományos megfigyelésre is felhasználják, pl. teljes napfogyatkozáskor a Nap koronáját tanulmányozhatják.

Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre