fbpx

A víz világnapja – március 22.

Minden évben március 22. napja a víz világnapja. A víz világnapja 2023-as évének mottója: “Gyorsítsd fel a változást”. Ez azt jelenti, hogy mielőbbi cselekvésre van szükség a víz védelmében és fenntarthatósága érdekében.

A víz világnapja fontos alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a víz értékére és védelmére. A víz nemcsak az emberi élet alapja, hanem a természet sokszínűségének és szépségének forrása is. A víz világnapján vegyük észre a víz különböző formáit és tulajdonságait, valamint azt, hogy hogyan takarékoskodhatunk vele és óvhatjuk meg a szennyeződéstől.

Ünnepeld velünk a víz világnapját! Íme néhány gyermekbarát tipp:

1. Kirándulj el egy vízpart közelébe! Nézd meg, hogy milyen állatok és növények élnek a vízben vagy mellette. Figyeld meg, hogy hogyan változik a víz színe, formája és mozgása az időjárás hatására.

2. Nézz meg egy rövid filmet, rajzfilmet vagy olvass el egy mesét gyermekednek, unokádnak a vízzel kapcsolatban! A filmek segítenek abban, hogy jobban megértsd a víz fontosságát és veszélyeztetettségét. A mesék pedig elvarázsolnak téged a víz csodálatos világával.

3. Legyél te is hős! Mentsd meg a tiszta vizet! Ehhez nem kell mást tenned mint betartani néhány egyszerű szabályt: ne pazarold feleslegesen a vizet (pl. ne hagyd folyni amíg fogat mosol), ne önts ki szennyezőanyagot a mosdókagylóba (pl. ne önts le olajat vagy vegyszert), használj olyan termékeket amelyek nem ártanak a víznek (pl. biológiailag lebomló mosószer). Ha ezeket betartod akkor nemcsak a víznek teszel jót, hanem magadnak és a környezetednek is.

A víz az élet forrása és mindannyiunk felelőssége, hogy megóvjuk és tiszteljük. A víz világnapja erre emlékeztet minket és arra buzdít, hogy mielőbb változtassunk szokásainkon a víz védelmében.

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre