fbpx

Névnapok

Nemzetek ünnepei

Munkaidő naptárak

Egyházi ünnepek

Horgásznaptár

Gazda naptár

Névnapok
Nemzetek ünnepei
Munkaidő naptárak
Egyházi ünnepek
Horgásznaptár
Gazda naptár

Péntek 13

Először is, ne aggódjunk, péntek 13 még mindig jobb, mint bármelyik hétfő!

Ha viszont mégiscsak úrrá lenne rajtunk a babona, vegyük szemügyre közelebbről, miért is tartunk ennyire ettől a mágikus naptól?

A válaszhoz ketté kell szedni a mai napot: péntekre és a 13-as számra. Külön-külön mindkettő magában hordoz némi szerencsétlen szimbolikát, a kettő együtt ezt pedig csak fokozza.

A 13-as számtól való félelem eredete

Míg a 12-es szám a tökéletességet szimbolizálja (a zodiákus 12 jegye, a Karácsony 12 napja, Olympus 12 istene, Izrael 12 törzse, az év 12 hónapja, az óra lapjának 12 beosztása), addig a 13-as szám hosszú idők óta a szerencsétlenséget hordozza, gondoljunk csak Jézus utolsó vacsorájára, ahol 13-an ülték körbe az asztalt. A 13-as számtól való félelem olyan erős, hogy az Egyesült Államokban számos felhőkarcolónak nincs  13. emelete, de sok szállodában vagy kórházban sincs 13-as szoba vagy kórterem.

A pénteki naptól való félelem eredete

A péntektől való félelem egyértelműen bibliai gyökerekkel rendelkezik. Éva pénteken szakította le az almát a fáról, Káin pénteken ölte meg testvérét, Ábelt, Jézust pedig pénteken feszítették keresztre.

A két, szerencsétlen szimbolikát hordozó, naptári napban kifejezhető dátumérték összhatásaként jött létre a 19. század végén a péntek 13-hoz kötődő, ma is elevenen élő babona.

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre