fbpx

Péntek 13

Először is, ne aggódjunk, péntek 13 még mindig jobb, mint bármelyik hétfő!

Péntek 13 kalkulátorunk itt található!

Ha viszont mégiscsak úrrá lenne rajtunk a babona, vegyük szemügyre közelebbről, miért is tartunk ennyire ettől a mágikus naptól?

A válaszhoz ketté kell szedni a mai napot: péntekre és a 13-as számra. Külön-külön mindkettő magában hordoz némi szerencsétlen szimbolikát, a kettő együtt ezt pedig csak fokozza.

A 13-as számtól való félelem eredete

Míg a 12-es szám a tökéletességet szimbolizálja (a zodiákus 12 jegye, a Karácsony 12 napja, Olympus 12 istene, Izrael 12 törzse, az év 12 hónapja, az óra lapjának 12 beosztása), addig a 13-as szám hosszú idők óta a szerencsétlenséget hordozza, gondoljunk csak Jézus utolsó vacsorájára, ahol 13-an ülték körbe az asztalt. A 13-as számtól való félelem olyan erős, hogy az Egyesült Államokban számos felhőkarcolónak nincs  13. emelete, de sok szállodában vagy kórházban sincs 13-as szoba vagy kórterem.

A pénteki naptól való félelem eredete

A péntektől való félelem egyértelműen bibliai gyökerekkel rendelkezik. Éva pénteken szakította le az almát a fáról, Káin pénteken ölte meg testvérét, Ábelt, Jézust pedig pénteken feszítették keresztre.

A két, szerencsétlen szimbolikát hordozó, naptári napban kifejezhető dátumérték összhatásaként jött létre a 19. század végén a péntek 13-hoz kötődő, ma is elevenen élő babona.

Néhány naptári érdekesség péntek 13 kapcsán

  • A péntek 13-tól való félelmet friggatriskaidekafóbiának hívják.
  • Nincs olyan év, hogy ne lenne legalább egy péntek 13-ja és nincs olyan év, hogy háromnál több lenne. 
  • Azok a hónapok, amelyekben péntek 13 van, vasárnappal kezdődnek.

 

 

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre