fbpx

Véradók világnapja – június 14.

Az egészségügy egyik nélkülözhetetlen alappillére a véradás, amely életeket ment meg világszerte. A véradók világnapja, amelyet június 14-én ünneplünk, azoknak a nemes szívű embereknek állít emléket, akik önként és ingyen adják vérüket, hogy mások élete megmeneküljön. De mi is áll ennek az ünnepnek a hátterében?

A véradók világnapjának története 2004-ben kezdődött, amikor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy ezen a napon minden évben ünnepelni fogjuk a véradókat. Ezt az időpontot azért választották, mert ekkor született a Nobel-díjas Karl Landsteiner, osztrák fiziológus és immunológus, aki 1901-ben felfedezte a vércsoportokat és ezzel forradalmasította a véradást.

Hogyan lehetsz te is véradó, és miért érdemes?

A véradás egyszerű folyamat, amelyben egy adott mennyiségű vért vesznek el tőled steril körülmények között, hogy aztán azt betegek vagy sérültek számára átadhassák, akiknek éppen erre a legnagyobb szükségük van. A véradás önkéntes tevékenység, amelyet a helyi vérellátó központokban végezhetsz el. Ha úgy döntesz, hogy véradóként szeretnél segíteni másoknak, először is tájékozódj a közelben lévő véradási helyszínekről, majd jelentkezz be a véradásra. Egy egészségügyi kérdőívet kell kitölteni és egy rövid vizsgálaton kell átesni annak érdekében, hogy biztosítsák a véradás biztonságát mind a donor, mind a véradásban részesülő személy számára.

A véradók világnapjának ünneplése nem csak a már aktív véradók számára fontos, hanem azoknak is, akik még nem adtak vért. Ennek a nemes célú ünnepnek az elismerése segíthet felhívni a figyelmet a véradás fontosságára és arra ösztönözni az embereket, hogy önkéntesekké váljanak.

Összefoglalva, a véradók világnapja egy kiemelkedően fontos nap, amelynek célja a véradók elismerése és az emberek ösztönzése arra, hogy ők is részt vegyenek ezen a nemes tevékenységen. Ne feledd, hogy véradással te is életeket menthetsz! Ünnepeld a véradók világnapját te is, tájékozódj a véradásról és légy te is véradó!

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre