fbpx

Hibrid napfogyatkozás lesz 2023. április 20-án – de sajnos Magyarországról nem lesz látható

2023. április 20-án a világ egy ritka és látványos égi eseménynek lesz tanúja, magyar idő szerint a hajnali órákban – egy hibrid napfogyatkozásnak. A jelenségből Magyarországon, sajnos semmit sem fogunk látni, a lakott területek közül is csak Ausztrália legkeletibb csücske, Kelet-Timor és Pápua lakossága láthatja teljes pompájában. A totalitás, azaz a teljes napfogyatkozás maximuma a mi időzónánk szerint 6:17-kor következik be.

A hibrid napfogyatkozás nagyon ritka jelenség, az előző 2013-ban volt, a következőre pedig 2031-ig várni kell. A hibrid napfogyazkozás földrajzi helyszíntől függően gyakorlatilag mindegyik mapfogyatkozás-típust magában foglalja, így lesz olyan észlelési helyszín, ahonnét részlegesnek lesz látható, lesz ahol gyűrűsként figyelhető meg és lesz olyan, ahol teljes napfogyatkozást fognak látni.

A teljes napfogyatkozás az Indiai-óceán déli részéről indul, majd érinti Ausztrália keleti pontjait, majd továbbhalad, Kelet-Timor felé, azután Pápua következik, majd az egyenlítő mentén továbbhalad a Csendes-Óceán felé, ahol végett is ér a jelenség. A teljes napfogyatkozás vonala mentén a távolabbi régiókban élők azonban így is részleges napfogyatkozásnak lehetnek szemtanúi (Indonézia, Fülöp-szigetek, Malajzia és a teljes Ausztál kontinens).

Mint minden napfogyatkozás esetén, a jelenség megtekintésekor fontos a megfelelő óvintézkedések megtétele. Ha a napfogyatkozás alatt közvetlenül a Napba nézünk, az maradandó szemkárosodást okozhat, ezért fontos, hogy speciális napfogyatkozásra készült szemüveget viseljünk.

Ezen az oldalon megnézheted, mikor lesz a következő napfogyatkozás! A TimeandDate oldalán pedig megnézheted a napfogyatkozás animációját, sőt, ide kattintva élő közvetítést is láthatsz (magyar idő szerint 2023. április 20-án reggel 6 órakor érdemes bekapcsolódni) a jelenségről!

Asztrológiai aspektusok

Az asztrológusok szerint is különleges lesz ez a nap – és ez földrajzi helyszíntől teljesen független!

A napfogyatkozásnak ugyanis akkor is erős asztrológiai hatása lehet, ha az az ember földrajzi tartózkodási helyszínéről nem látható. Kettős hatás érvényesül ilyenkor, ugyanis a napfogyatkozás természetes velejárója az újhold. A napfogyatkozás pedig tovább fokozza az újhold hatását. Mindez a jelen esetben a Kosban történik, pontosabban a Kos és a Bika határán. Amikor az újhold a Kosban áll, az új kezdetet jelez, arra ösztönöz, hogy kezünkbe vegyük életünk irányítását és rendíthetetlen elszántsággal kövessük szenvedélyeinket. Az asztrológusok egyúttal úgy vélik, hogy a napfogyatkozás változásokat és átalakulásokat hozhat az élet különböző területein, beleértve a kapcsolatokat, a karriert és a személyes fejlődést. A napfogyatkozás energiája erős és jelentős változásokat eredményezhet az egyén életútjában. Ajánlatos odafigyelni minden olyan felismerésre vagy intuícióra, amely ebben az időszakban felmerülhet, és nyitottnak kell lenni a napfogyatkozás eredményeként bekövetkező lehetőségekre és változásokra.

Ha szeretnéd megtudni, milyen asztrológiai hatások várhatnak rád a hónap fennmaradó részében, kattints a horoszkóp rovatunkra!

Napfogyatkozás - 2023. április 20.

A napfogyatkozás útja 2023. április 20-án

(Forrás: https://eclipse.gsfc.nasa.gov/)

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre