fbpx

A tuberkulózis (TBC) világnapja – március 24.

Március 24-e a TBC (tuberkulózis, vagy régies nevén gümőkór) elleni küzdelem világnapja, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére minden évben megünneplünk. Ezen a napon jelentette be berlini előadásán Robert Koch 1882-ben a fertőző tuberkulózist okozó baktérium felfedezését (Mycobacterium tuberculosis), amiért később, 1905-ben megkapta az orvosi Nobel-díjat. A világnap alkalmából megemlékeznek a TBC fertőzés egészségügyi, szociális és gazdasági hatásairól, valamint felhívják a figyelmet a TBC aktuális helyzetének alakulására, valamint új diagnosztikai és terápiás lehetőségekre. Minden évben számos programot szerveznek ezen a napon, amelyek célja az emberek tájékoztatása.

Robert Koch német orvos, mikrobiológus volt, aki 1882-ben mutatta ki először mikroszkópiával a tuberkulózis kórokozóját. Koch hosszú ideig tartó tudományos vizsgálódásai alatt részletesen előkészítette és lefektette mai modern bakteriológiát. Kísérletei közben felfedezte a tuberkulint, mint a tüdővész elleni korabeli szérumot, amelyet azonban számos hátrányos tulajdonsága miatt ma már nem alkalmaznak.

A TBC kezelése az évek során jelentős fejlődésen ment keresztül. Az első sikeres védőoltást 1906-ban Calmette és Guerin használta sikerrel (BCG oltás), azonban ez az oltás világszerte csak a második világháborút követően terjedt el.
Az első gyógyszer az 1946-ban jelent meg (sztreptomicin antibiotikum), amelynek hatására a betegség halálozási aránya jelentősen csökkent. A gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően Manapság már többféle gyógyszer áll rendelkezésre a TBC kezelésére. A modern terápiás lehetőségeknek köszönhetően ma már sikeresen gyógyítható a betegség, ha időben felismerik és megfelelően kezelik, azonban ennek elmulasztása esetén a halálozási ráta kb. 65%-os.

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre