fbpx

Szenteste – december 24.

A szentestét december 24-én, a karácsony napját megelőző napon ünneplik. Ez az adventi időszak utolsó napja, amely a Jézus Krisztus születésére való felkészülés és várakozás időszaka.

A keresztény hit szerint Jézus Betlehemben, egy júdeai városban született Mária és József gyermekeként. Jézus születésének történetét a Biblia Újszövetségében, pontosabban Máté és Lukács evangéliumában olvashatjuk.

A Lukács evangéliumában olvasható beszámoló szerint Mária és József azért utazott Betlehembe, hogy a Római Birodalom által elrendelt népszámlálás során megszámlálják őket. Míg ott voltak, Mária egy istállóban szülte meg Jézust, mert a fogadóban nem volt számukra hely. Jézus születését állítólag különböző jelek és csodák kísérték, többek között egy angyal jelent meg a közeli mezőn nyájaikat gondozó pásztoroknak, aki a Megváltó születéséről számolt be nekik.

Jézus születése jelentős esemény a keresztény hitben, mert úgy tartják, hogy Jézus Isten Fia és a héber Szentírásban megígért Messiás, vagyis megváltó. A keresztények hiszik, hogy Jézus azért született, hogy betöltsön egy meghatározott célt: megváltást hozzon az emberiségnek azzal, hogy a kereszten meghalva megfizette a bűn büntetését, majd feltámadva legyőzte a halált.

A szenteste a keresztények számára a Jézus születésének jelentőségéről való elmélkedés és a régóta várt Messiás érkezésének ünneplése.

A keresztények számára ez az időszak arra is alkalmas, hogy emlékezzenek Jézus tanításaira, és kövessék az ő példáját a szeretetben, az együttérzésben és a mások iránti szolgálatban.

A világ számos részén a szenteste a családok és a barátok találkozásának, az ajándékok cseréjének, valamint a különleges hagyományok és ünnepségek részesei. Ezek közé tartozhat az istentiszteleten való részvétel, a karácsonyi éneklés, a fák és az otthonok feldíszítése, valamint az ételek és finomságok megosztása.

Összességében a szenteste az ünneplés és az elmélkedés napja a keresztények számára szerte a világon, amikor Jézus születésére, valamint az általa a világnak hozott reményre és megváltásra emlékeznek és tisztelegnek előtte.

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre