fbpx

Félárnyékos holdfogyatkozás lesz 2023. május 5-én!

2023. május 5-én különleges égi eseménynek lehetünk szemtanúi: a májusi holdtölte napján félárnyékos holdfogyatkozás lesz! A jelenség Európa nagy részén, Ázsiában, Ausztráliában és Afrika teljes területén többé-kevésbé megfigyelhető.

A május 5-i holdfogyatkozás már jóval holdkelte előtt megkezdődik, kb. 17:15-kor. Maximumát 19.20 körül éri el, ekkor Magyarországról még mindig nem látható a hold, ugyanis ezen a teliholdas napon hazánkban a Hold este 20 óra körül kel. Ekkor már kifelé haladunk a fogyatkozásból, amikor a Hold kb. 4/5-e van félárnyékbanA holdfogyatkozás vége 21:30 körül lesz, így aznap közvetlen holdkeltétől kb. másfél órát még láthatjuk az egyre erősödő fényű teliholdat.

A holdfogyatkozások mindig különleges jelenségek, amelyeket az emberek évszázadok óta figyelnek meg és csodálnak. A félárnyékos Holdfogyatkozás, bár talán nem olyan látványos, mint a teljes Holdfogyatkozás, mégis izgalmas és érdekes esemény a csillagászok és az amatőr csillagász megfigyelők számára.

A félárnyékban való haladás miatt a Hold nem válik teljesen sötétté, ahogy a teljes Holdfogyatkozás során történik, hanem csak halványan elsötétül. Az összes holdfogyatkozásból körülbelül minden harmadik félárnyékos. A félárnyékos holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld árnyékának külső részében, a penumbrában, vagyis a félszürke árnyékban halad át. Mivel a félárnyék sokkal halványabb, mint a Föld árnyékának sötét magja (umbra), a félárnyékos holdfogyatkozást gyakran nehéz megkülönböztetni a normál teliholdtól. A nagyon éles szemű megfigyelők ilyenkor azt láthatják, hogy a Hold a fogyatkozás alatt egy árnyalattal sötétebbé válik.

A penumbrális, azaz félárnyékos Holdfogyatkozások megfigyelése nem igényel különleges eszközöket vagy tudást, csak egy tiszta égboltot és egy jó minőségű távcsövet, de az éles szeműek szabad szemmel is megfigyelhetik. Ráadásul, a napfogyatkozásokkal ellentétben, amelyek csak egy keskeny útvonal mentén láthatók a Föld egy kis részéről, a holdfogyatkozások a Föld egész éjszakai oldalán megfigyelhetők.

Az ok, amiért nem látunk holdfogyatkozást minden teliholdas éjszakán, a Hold pályájának dőlésszögével függ össze. A Hold Föld körüli pályájának síkja 5°-os szögben hajlik a Föld Nap körüli pályasíkjához. A két keringési sík találkozási pontjait holdcsomópontoknak nevezzük. Holdfogyatkozásra pedig csak akkor kerülhet sor, ha a holdtölte valamelyik csomópont közvetlen közelében van.

Ha lemaradnánk a mostani holdfogyatkozásról, a következőre 2023. október 28-ig kell várni, amikor részleges holdfogyatkozás lesz.

Ha kíváncsi vagy a Hold többi jeles eseményeire 2023-ban, kattints ide!

Holdfogyatkozás

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre