fbpx

Anyák napja – május első vasárnapja – hogyan alakult ki ez a különleges nap?

Az anyák napja minden évben különleges alkalom az édesanyák számára, hiszen ezen a napon a világ minden táján kifejezésre jut a szeretet és az elismerés irántuk. De vajon honnan ered az anyák napja története, és hogyan vált világszerte ismertté és ünnepeltté ez az esemény? Ebben a cikkben bemutatjuk, mit kell tudni az anyák napjáról.

Az anyák napja története egészen az ókori Görögországig nyúlik vissza, ahol a tavasz beköszöntével megtartották Rhea, a földanya tiszteletére szervezett ünnepséget. Az ókori Rómában is hasonló hagyományok alakultak ki, és a középkorban Európában az anyaság tisztelete is fontos elem volt a társadalomban.

A modern anyák napja alapjait az Egyesült Államokban fektették le. Az ünnep kezdeményezője egy aktivista nő, Anna Jarvis volt, aki 1905-ben édesanyja halála után úgy döntött, hogy szervez egy olyan eseményt, amely az anyák szerepét és áldozatát elismeri. Az első anyák napját 1908-ban West Virginia államban tartották meg, és rövid időn belül az Egyesült Államok más részein is elterjedt. 1914-ben Woodrow Wilson elnök hivatalosan is bejelentette, hogy az anyák napját az Egyesült Államokban minden évben május második vasárnapján ünnepeljék.

Az anyák napja azóta világszerte elterjedt, és számos országban különböző időpontokban és formákban ünneplik. Magyarországon az anyák napja május első vasárnapján van, és ezen a napon a családok együtt töltik az időt, virágokkal és ajándékokkal köszöntik az anyákat, valamint kifejezik irántuk érzett szeretetüket és hálájukat.

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre