fbpx

Bolondok napja – április 1.

Április 1. a tréfák és átverések napja, amelyet gyakran a barátokkal, családtagokkal és kollégákkal „űznek”. Népszerűsége ellenére e jeles nap pontos eredete máig rejtély. Történészek több ókori ünnephez, többek között az ókori római Hilariához és a tavaszi napéjegyenlőséghez kötik, míg mások szerint 1582-re nyúlik vissza, amikor a római katolikus országok egy része áttért a Julián-naptárról a Gergely-naptárra. A magyar népi hagyományban ez a nap dologtiltó nap.

„Áprilisnak bolondja,
felmászott a toronyba,
azt kérdezte hány óra,
fél tizenkettő,
bolond mind a kettő.” – mondja a jól ismert mondóka.

Honnan ered a „bolondok napja” elnevezés?

Az egyik eredettörténet szerint a francia néptől származhat a bolondok napja. Európában ekkortájt az új évet a tavaszi napéjegyenlőséggel kezdték március 25. – április 1. körül. Amikor Franciaország áttért a Gergely-naptárra, amely az új évet január 1-jén kezdte, egyesek csak nagyon nehezen tudtak hozzászokni a naptárváltáshoz és továbbra is a régi időpontban, március végén ünnepelték az új évet. Ezek az emberek viccek és átverések céltáblájává váltak, és „áprilisi bolondoknak” nevezték őket. Erre utal ez a régi mondóka:

„Áprilisnak bolondja, fölnézett a toronyba,
Megkérdezték milyen nap: azt mondta, hogy – újév!
Csiribiri kanveréb, a bolondot űzd odébb!”

A történészek az áprilisi bolondok napját a Hilaria nevű, az ókori Rómában március végén ünnepelt ünnephez is kapcsolják. Ennek keretében az emberek álruhába öltöztek és kigúnyolták polgártársaikat és a bírákat, amit Ízisz, Ozirisz és Széth egyiptomi istenek legendája ihletett.
Más feltételezések szerint az áprilisi bolondok napja a tavaszi napéjegyenlőségből ered, amikor az anyatermészet kiszámíthatatlan időjárás-változásokkal bolondította meg az embereket.

A jeles nap ma is él és a tréfálkozások a már nem korlátozódnak a barátokra családra, hanem akár idegenekre, sőt, újságok, rádió- és tévéállomások, valamint weboldalak is részt vesznek az április 1-jei bolondos hagyományban, amikor vadabbnál vadabb kitalált hírekről számolnak be, amelyekkel átverik a közönségüket.

Április elseje mondhatni ősidők óta a tréfák, a szórakozás és a nevetés napja. Titokzatos eredete ellenére a hagyományt már több évszázada ünneplik, és mára már világszerte elterjedt ünneppé vált. Ilyenkor szabadjára engedhetjük magunkat, megtréfálhatjuk barátainkat és családtagjainkat, de azért ne vigyük túlzásba.

Boldog április elsejét!

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre