fbpx

A malária elleni küzdelem világnapja – április 25.

Minden évben április 25-én szerte a világon a malária elleni küzdelem van a fókuszban, ez a nap ugyanis a malária elleni küzdelem világnapja.
Sajnálatos módon a malária a világ egyik vezető kórja a megelőzhető betegségek és halálesetek között.

A malária egy súlyos és néha halálos betegség, amelyet egy Plasmodium nembe tartozó parazita okoz, amely általában egy bizonyos szúnyogfajt (Anopheles) fertőz meg. Mivel a betegség gyakori volt a mocsaras, lápos vidékek környékén (amely a szúnyogok kedvenc szaporodási helye) Régen azt godolták, hogy a mocsarak gőzei betegítik meg az embereket, innét ered a betegség elnevezése (latinul a „malus aer”, olaszul pedig a „mal aria” azt jelenti: rossz / beteg levegő).

A betegség évente több mint 400 000 ember életét oltja ki világszerte, főként kisgyermekeket, annak ellenére, hogy megelőzéssel: ágyhálók alkalmazásával, szúnyogirtással ezeknek a számoknak jelentősen csökkenniük kellene.

A maláriában szenvedő emberek jellemzően nagyon betegek, magas lázzal, hidegrázással és influenzaszerű tünetekkel jár. Bár a kezeletlen malária akár halálos is lehet, ma már hatékony gyógymódok léteznek ellene. A világon a legelső és egyben legismertebb maláriaellenes gyógyszer a tonikokban is megtalálható lázcsillapító hatású kinin.

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre