fbpx

Gyümölcsoltó Boldogasszony – március 25.

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja állandó dátumú egyházi ünnep, (latinul: Annuntiatio Beatae Mariae Virginis) Jézus fogantatásának és születése hírüladásának főünnepe, melyet a római katolikus egyház március 25-én ünnepel.
A jámbor néphit szerint Mária ezen a napon fogadta méhébe Jézust. Ezért a népi hagyomány szerint is ezt a napot tartják a legalkalmasabbnak a fák oltására és szemzésére, de a fák ültetésére is.

A népi hiedelem szerint a lányok, asszonyok ilyenkor „fogékonyabbak”, az ezen a napom fogant gyermek szép, erős és szerencsés lesz. Ez a nap időjósló napnak is számít, amilyen Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, olyan lesz az elkövetkező negyven nap is.

Az ünnep célja az, hogy megemlékezzünk arról az eseményről, amikor Mária arkangyaltól megtudta, hogy gyermeke lesz, aki Isten Fiaként fog születni.

A közvetlenül a tavaszi napéjegyenlőség utáni ünnepnek nagy jelentősége van a katolikus és az ortodox keresztény egyházakban is. Az egyházi hagyomány szerint ezen az ünnepen a papok és a diakónusok fehér liturgikus ruhát viselnek.

Az Angyali Üdvözlet ünnepe különleges alkalom a hívők számára, hogy Máriát és Isten Fiát, Jézus Krisztust ünnepeljék, és hogy emlékezzenek arra, hogy Isten az emberek között választotta ki Máriát, hogy Jézus anyja legyen. Az ünnep arra is emlékeztet bennünket, hogy a remény és a csodák mindig jelen vannak az életünkben, és hogy Isten mindig velünk van az életünk minden területén.

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre