fbpx

A madarak és fák napja – május 10.

Május 10-én van a Föld napjának testvérünnepe, a madarak és fák napja.

Honnan ered ez az ünnep, és hogyan vált a természet védelmének fontos kifejezőjévé?

Az eredettörténet összefonódik az amerikai Birds day (Madarak napja) és Arbor day (Fák napja) jeles napokkal és az 1902-ben kötött párizsi egyezménnyel, amely a mezőgazdaság számára hasznos madarak védelméről szól.

A madarak és fák napjának első megünneplése az Egyesült Államokban történt, amelyet a környezetvédelem iránt elkötelezett állampolgárok és szervezetek úgy döntöttek, hogy felhívják a figyelmet a vadon élő állatok és növények védelmének fontosságára. Az ünnep célja elsősorban a természeti értékek megőrzése, valamint a környezettudatos magatartás és a fenntartható fejlődés népszerűsítése volt.

A kezdeményezés hamarosan átterjedt Európába és a világ többi részére is. Hazánkban Chernel István ornitológus, a Magyar királyi madártani intézet vezetője a párizsi mezőgazdasági egyezmény évében, 1902-ben a világon az elsők között szervezte meg amerikai mintára a madarak és fák napját. Ma már számos országban ünneplik ezt a jeles napot, amely összefoglalja a természet védelmének és megőrzésének fontosságát.

A jeles nap során különféle programokkal hívják fel a figyelmet a természet védelmére. Ilyen programsorozatok keretében többek között fák ültetésére, madárodúk kihelyezésére, természeti értékek bemutatására és környezetvédelmi előadásokra kerül sor.

Az ünnep célja, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a természeti értékek megőrzésének fontosságára, és ösztönözze őket a környezettudatos magatartásra. Ezzel a nemes céllal járul hozzá az emberiség fenntartható fejlődéséhez, és segít abban, hogy megőrizzük bolygónk természeti kincseit a jövő nemzedékei számára.

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre