fbpx

Nagyboldogasszony – augusztus 15.

Augusztus 15. napja Nagyboldogasszony ünnepe, azaz Szűz Mária mennybevétele, ami valószínűleg a legrégebbi Mária-ünnep. Szűz Máriát a magyar katolikus egyház Magyarország védőszentjeként tiszteli. Jézus anyjának napját kb. az 5. századtól ünneplik, Magyarországon Mária ünnepét még maga Szent István vezette be, felajánlva országát Máriának. Az ünnep 1945-ig még munkaszüneti nap is volt.

Ez a nap sok helyen már a nyári szezon végét jelenti, ez után a nap után már ritkán van igazi kánikulai meleg. Az augusztus 15 – szeptember 8-ig tartó időszak, amelyet „kétasszonyközének” is neveznek (utalva a naptár második Mária-napjára, azaz kisboldogasszonyra) általában a gyógynövények szedésének időszaka, a hagyomány szerint ugyanis ekkor a legmagasabb a növények hatóanyag-tartalma.

Nagyboldogasszony előtt ezen a napon számos helyen búcsúval, körmenettel, Mária-kegyhelyekre való zarándoklattal tisztelegnek. Termésjóslás is kötődik a naphoz: ha Nagyboldogasszony napja fénylik, a kapások jó bort ihatnak, azaz jó lesz a bortermés.

 

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre