fbpx

Nagypéntek

Nagypéntek a keresztény vallásban Jézus Krisztus keresztre feszítésének és halálának emléknapja. Az evangéliumok szerint Jézust a jeruzsálemi hatóságok elfogták, elítélték és keresztre feszítették.

A keresztény hagyomány szerint az ítéletet előző éjszakán, azaz nagycsütörtökön az utolsó vacsorát Jézus megosztotta tanítványaival. Ebben a vacsorában Jézus két fontos szertartást is bevezetett: az úrvacsorát és a lábmosást.

A keresztény egyházakban nagypénteken nem mutatnak be teljes szentmisét, mert a katolikus hagyomány szerint ilyenkor maga Jézus, a főpap mutatja be az áldozatot. A a keresztények ekkor megemlékeznek Jézus szenvedéséről, imádkoznak és elmélkednek a keresztény tanításokról. A keresztény egyházakban a nagypénteki istentiszteletet a csönd és a bűnbánat jellemzi.

Nagypénteken a keresztény hívők általában böjtölnek és tartózkodnak az ételektől, és sokan nem végeznek munkát, hogy emlékezzenek Jézus szenvedésére és halálára. A keresztény hit szerint Jézus Krisztus kereszthalála az emberek bűneiért történt, és ezzel lehetővé tette az emberek számára, hogy megbocsáttatást nyerjenek bűneikért és üdvözüljenek.

. évben Nagypéntek napja:

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre