fbpx

Sándor, József és Benedek napja (március 18-19-21.)

Sándor (március 18.), József (március 19.) és Benedek (március 21.) napjai a népi hagyomány szerint a tavasz kezdetét jelzik. Egy régi népi időjósló mondás így szól: „Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget!”. Ez azt jelenti, hogy ezen a három napon általában melegszik az időjárás és csökken a fagyveszély.

A meteorológiai adatok azonban azt mutatják, hogy ez nem mindig igaz. Az elmúlt 50 évben a tavasz korábbra tolódott és változékonyabb lett az időjárás március közepén. Sándor, József és Benedek napja körül még gyakoriak a hidegfrontok, az erős szelek és még előfordulhatnak fagyok.

Sándor, József és Benedek napjai azonban nemcsak az időjárásról szólnak, hanem más népi szokásokról és hiedelmekről is. Például:

  • Sándor napján engedik ki először a méheket, hogy megkeressék a virágport és a nektárt.
  • József napja a legszegényebb szokásokban és hiedelmekben, József napja azonban a keresztény egyházban jelentős nap, hiszen ő volt Jézus nevelőapja.
  • Benedek napja körül már elkezdődik a tavaszi vetés. A Benedek napon vetett árpától jobb termést vártak.

Tehát Sándor, József és Benedek napjai csillagászati szempontból biztos jele a tavasznak, hiszen Benedek napján megkezdődik a csillagászati tavasz, ám meteorológiai oldalról vizsgálva nem feltétlenül, inkább csak reményt adnak nekünk arra, hogy hamarosan beköszönt a jó idő.

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre