fbpx

Húshagyókedd

Húshagyókedd a farsang utolsó napja. Ezen a napon esznek utoljára húst a nagyböjt kezdete előtt, mely Jézus 40 napos sivatagi böjtjére utal. Időpontja a húsvét napjától függ. A húshagyókedd a megelőző vasárnappal és a farsanghétfővel a farsang farkát (háromnapok, farsangháromnapok) alkotják. Ezt a napot Nagyváty baranyai faluban madzaghagyókeddként is ismerik, mely arra utal, hogy ezután már semmilyen élelem nem lóg az éléskamrában madzagon.

Ezen a napon még a fiatalok az előző farsangi napokhoz hasonlóan jelmezesen járták a falut, ahol házasulandók voltak, megtartották az utolsó lakodalmakat nagyböjt előtt. Ezt a napot többfelé mágikus napnak tartották. A népi hiedelem szerint az ekkor morzsolt kukorica bő termést hozott. Némely vidékeken egy fejsze fokával megkopogtatták a gyümölcsfák törzsét, hogy sok termést hozzanak.

Egyes helyeken szalmabábot készítettek, ami a telet jelképezte, majd a nap végén ledöntötték és elégették vagy vízbe dobták. Igyekeztek mindenhol az utolsó lakomákat éjfélig befejezni, hiszen másnap már a nagyböjt szabályai voltak érvényben.


Írj be egy évszámot, és megmutatom, hogy mikor van húshagyókedd:
További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre