fbpx

Fagyosszentek – május 12., 13., 14. és 25.

Május 12., 13. és 14. napja a fagyosszentek napja. Kik a fagyosszentek? Pongrác ókeresztény vértanú, Szervác Rajna-vidéki püspök, Bonifác mártír volt, valamennyien a 4. században éltek. Az egymást követő napok mellé sorolják még május 25-ét, Orbán napját is, mint különálló, magányos fagyos napot. Ők a népi hagyományban Közép-Európában és hazánkban is a fagyosszentek nevet viselik, hiszen ezekben a napokban évszázados tapasztalat szerint az idő hűvösebbre fordul, akár fagy is előfordulhat, ami komoly károkat okozhat a gazdáknak. Ez az időjósló megfigyelés már több száz éves, még a naptárreform előtti időkre vezethető vissza, így az 1500-as évek végén a Gergely-naptárra való átállás 10 napos különbséget eredményezett abban, hogy mikor is vannak  a fagyosszentek.

A mezőgazdaságban a fagyosszentekhez kötődő népi meteorológiai megfigyelések miatt a gazdák a kényesebb növényeket, palántákat csak a fagyosszentek után ültetik ki a szabadba. Egyes vidékeken úgy tartják, ha május 13. (Szervác) meleg, akkor nem lesz igazi nyár. Azt is megfigyelték, hogy ha a három egymás melletti fagyosszent mégsem hoz fagyot, Orbán a negyedik, késői fagyosszent behozza a lemaradást és elviheti a termést. Pongrác, Szervác és Bonifác tiszteletére némely vidékeken régebben szalmabábot állítottak fel a közeli magaslaton, a mező szélén pedig tüzet raktak, bográcsos ételt főztek, majd az éjfélig tartó ünnepség végén elégették a szalmabábot és tüzet ugrottak.

Az egyik legenda szerint a fagyosszentek ruhájukkal betegeket takartak be, ekkor azonban hirtelen fagyos hideg támadt és ők hárman megfagytak. A meteorológiai statisztikák azt mutatják, hogy valóban van egyfajta összefüggés a fagyosszentek idejére jellemző hőmérsékleti viszonyok és a tavaszi fagyok között. A fagyos napok okát tudományosan azzal magyarázzák, hogy május első felében Európa északi részén nagyobb, délen kisebb légnyomás alakul ki, ezzel teret adva a sarkvidéki hidegebb légtömegek kontinens belseje felé áramlásának. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban a hideg levegő könnyebben áramlik le délre, aminek következtében a hőmérséklet jelentősen lehűlhet. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem minden évben fordul elő fagyos időjárás a fagyosszentek napjaiban.

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre