fbpx

Nemzetközi Pi nap – március 14.

Március 14-én ünnepeljük a matematika egyik leghíresebb számát, a Pi-t (π). Ez a kör kerületének és átmérőjének hányadosa, melynek értéke két tizedesjegy pontossággal 3,14. Ezért választották ezt a napot a Pi nemzetközi napjának. De miért olyan fontos ez a szám? És hogyan számolták ki az értékét?

A Pí egy transzcendens szám, ami azt jelenti, hogy végtelen sok számjegyből áll és nincs benne semmilyen mintázat vagy ismétlődés. Ezért is nagy kihívás volt mindig is a Pi értékének minél hosszabb számjegyig történő kiszámítása.

Az elsők között Archimédesz próbálkozott meg ezzel az ókorban. Ő sokszögeket használt fel a kör matematikai jellemzéséhez és megállapította, hogy a Pi megközelítő értéke 22/7. A 16. században Ludolph van Ceulen továbbfejlesztette Archimédesz módszerét és 20 számjegynyi pontossággal határozta meg a Pi értékét. Ezért sokáig Ludolph-féle számnak is nevezték.

A modern technológia segítségével ma már billiárd számjegynyi pontossággal ismerjük a Pi-t. De vajon miért van erre szükség? A Pi nemcsak egy elméleti fogalom, hanem gyakorlati alkalmazásokban is fontos szerepet játszik. Például az űrkutatásban vagy az építészetben használható fel.

A nemzetközi Pi napot 1988 óta tartják, de csak 2019-ben nyerte el hivatalos elismerését az UNESCO-tól. A nap célja nemcsak a matematika népszerűsítése, hanem annak bemutatása is, hogy milyen csodálatos és izgalmas tudományág.

2015-ben különleges jelentőséggel bírt a Pi nap, hiszen 9 óra 26 perc 53 másodperckor – amennyiben az angolszász dátumok rövidítését vesszük figyelembe (3/14/15/9:26:53) – a naptár és az idő éppen a Pi értékét mutatta 10 számjegynyi pontossággal.

Ha te is szereted ezt az elképesztő számot vagy csak szeretnél többet megtudni róla, csatlakozz te is március 14-én ünnepléshez! Akár tortát sütve vagy verset írva fejezd ki rajongásodat!

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre