fbpx

Apák napja – június harmadik vasárnapja

Június harmadik vasárnapja Magyarországon és a világ számos más országában az apák napjának ünnepe. Apák napja egy különleges nap, amikor megbecsüljük és köszönetet mondunk az életünkben lévő férfiaknak, akik hősiesen vállalják a szülői szerepet. De vajon honnan ered ez az ünnep, és hogyan ünneplik a világ különböző részein? Ebben a cikkben megvizsgáljuk az apák napja történetét.

A mai modern korban ünnepelt apák napjának eredetét az Egyesült Államokban találjuk, ahol Sonora Smart Dodd inspirációját követve 1910-ben megtartották az első ilyen jellegű ünnepséget. Sonora édesapja veterán katona volt, aki felesége halála után egyedül nevelte fel kilenc gyermekét, köztük Sonorát is. Az akkor már 28 éves lány, miután hallott a néhány évvel korábban Anna Jarvis által kezdeményezett anyák napjáról, úgy gondolta, hogy az édesapák számára is járna egy hasonló ünnep, édesanyja halála után ugyanis neki és testvéreinek is csak az édesapjuk maradt. Az ünnep eredeti napja édesapja születésnapja, június 5. lett volna, azonban a szervezés késése miatt csak később, június harmadik vasárnapján sikerült megrendezni a jeles napot és tartják azóta is ugyanezen a napon.

Bár az Apák napja egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, az ünneplés formái és dátuma országonként eltérhet.

A katolikus egyház az apák napját pl. már jóval korábbtól ünnepli, gyakorlatilag már a középkor óta, azonban azt Szent József napjához köti, amelynek dátuma március 19. Portugáliában, Svájcban és Olaszországban pl. ezen a napon ünneplik az apák napját, de Ausztráliában és Új-Zélandon szeptember első vasárnapján, a skandináv országokban pedig november második vasárnapja.

Apák napja ünneplése során a legfontosabb, hogy szeretettel és megbecsüléssel forduljunk az édesapák és más férfi szülők felé. Az ajándékozáson túlmenően azonban számos olyan tevékenység létezik, amelyek közös időtöltést és élményeket nyújtanak. Ezek között szerepelnek a közös kirándulások, sportesemények, éttermi vacsorák vagy akár otthon töltött közös idő is.

Az apák napja története és ünneplése méltó módon tiszteleg az édesapák és férfi szülők előtt, akik nélkülözhetetlen szerepet töltenek be gyermekeik életében. Ezen a napon ne feledkezzünk meg róluk és mutassuk ki megbecsülésünket, hiszen ők azok, akik a jövő generációinak formálásában és nevelésében is kiemelkedő szerepet játszanak.

További jeles napok

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre