fbpx

Kék szuperhold lesz 2023. augusztus 31-én!

Az augusztus eleji szuperhold és a látványos perseida meteorraj után augusztus utolsó napján ismételten egy olyan esemény történik az égen, mely magával ragadja az érdeklődők tekintetét. Augusztus 1. után augusztus 31-én ismét szuperhold lesz, ráadásul 186 kilométerrel közelebb lesz a mostani szuperholdkor égi kísérőnk, mint augusztus elején. A szuperhold ezúttal egyben kék holdként is tündököl majd az égen. De mit jelentenek ezek a fogalmak és miért olyan különlegesek?

Szuperholdak

A szuperhold egy olyan jelenség, amikor a Hold pályája a Földhöz viszonyítva a legközelebbi pontján van, amely a perigeum néven ismert. Ennek következtében a Hold nagyobb és fényesebbnek tűnik, mint általában. Ez azért következik be, mert a Hold a perigeumban lényegesen közelebb van hozzánk, és így látszólagos átmérője is nagyobb. A szuperholdakról itt írtunk bővebben.

Kék Holdak

Ne tévesszen meg senkit a név, ugyanis a Hold nem fog kék színűvé válni. Az történik csupán, hogy ezen a napon a Hold másodszor kerül telihold fázisba egy hónapon belül, ami kivételes eseménynek számít. Ezt a jelenséget nevezik „kék holdnak”. magáról a jelenségről és a „kék hold elnevezésről” is írtunk már, itt találod meg írásunkat.

Az ilyen ritka és különleges égi események mindig is gazdag táptalajt jelentettek a babonák, hiedelmek és legendák számára. Régebben az emberek hajlamosak voltak különleges jelentőséget tulajdonítani a kék holdnak, és sok helyen például változásokat jósoltak meg az időjárásban vagy a mezőgazdasági terméshozamban.

Ahogy közeledik augusztus 31-e, érdemes lesz felnézni az égre, hogy megcsodáljuk ezt a ritka kék szuperholdat. Bár a babonák és hiedelmek idővel háttérbe szorultak, az égi események iránti kíváncsiság és csodálat továbbra is él bennünk, ahogyan az emberek évezredek óta figyelik és tanulmányozzák a csillagok és bolygók világát.

Tudtad, hogy Fekete Hold is létezik? Ennek leírását itt találod!

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre