fbpx

Névnapok – névnap naptár – névnaptár

A névnapok titkos világa: Hogyan kerülnek a nevek a naptárba és mit ünneplünk valójában?

A névnapok ünneplése hosszú múltra tekint vissza, és a világ számos országában, de leginkább Közép- és Kelet-Európában népszerű szokás. A névnapok ünneplése a középkor óta szerves része kultúránknak. De hogyan kerülnek a nevek a naptárba, és mit ünneplünk valójában? A névnapok titkos világába engedünk bepillantást.

A névnapok eredetileg a szentek születésnapjának vagy halálának időpontjaihoz kötődtek, amelyet az ún. martirologium nevű kiadványban adtak ki. A keresztény egyház hozzárendelte a szentek neveit egy-egy naphoz, így alakult ki a névnapok rendszere. Napjainkban a névnapokat a kereszténység mellett más vallások és kultúrák is átvették, így egyre több név szerepel a naptárban. Néha előfordul, hogy egy nap több névnapot is magába foglal. Ennek oka, hogy egyes nevek több forrásból erednek vagy hasonló hangzásúak. Ilyenkor nehéz dönteni, melyik névnapot ünnepeljük.

Az új nevek anyakönyvezésének folyamata során a szülők jelentős szabadságot élveznek abban, hogy milyen nevet adnak gyermeküknek. Azonban az anyakönyvezés során a hatóságok ellenőrzik, hogy a választott név megfelel-e a helyi szokásoknak és előírásoknak. Amennyiben a név elfogadásra kerül, annak bekerülése a naptárba már csak idő kérdése.

Hogyan kerülnek a névnapok a naptárba?

Az, hogy hogyan kerülnek a névnapok a naptárba, szintén érdekes folyamatot takar. A naptárkészítők összeállítják az adott év naptárát, és ebbe beillesztik a már elfogadott neveket, valamint az új nevek névnapjait is. A naptárba kerülő nevek száma és sorrendje évről évre változhat, attól függően, hogy mely nevek kerülnek be az adott évben és mennyire növekszik a névjegyzék, a legfrissebb statisztikák szerint hogyan változik a gyakori nevek listája. A naptárak szerkesztői igyekeznek minden évben frissíteni a névnapokat, figyelembe véve az újonnan anyakönyvezett neveket és az aktuális társadalmi igényeket. Az új névnapokat többnyire szakértők javaslata alapján, vagy maguk a szülők, a népszokások és a hagyományok tiszteletben tartásával választják ki. Alapvetően csak olyan keresztnév adható az újszülöttnek, amely szerepel a hivatalos utónévjegyzékben. Az új nevek anyakönyvezésének folyamata több szakaszból áll. Először is, az adott névnek meg kell felelnie bizonyos szabályoknak, például nem lehet sértő vagy nevetséges jelentése. Ezt követően a név javaslatát a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Kutatóközpontja vizsgálja meg, amely az ország nyelvét és kultúráját figyelembe véve dönt a név hivatalos elfogadásáról vagy elutasításáról. Ha a név elfogadásra kerül, akkor felkerül a hivatalos névjegyzékbe, és ezzel együtt bekerülhet a naptárba is.

Ha gyermekednek olyan utónevet szeretnél anyakönyvezni, amely még nem szerepel a hivatalos utónévlistában, akkor ezen a nyomtatványon tudod beadni az MTA Nyelvtudományi Kutatóközpontjához (1357 Budapest, Pf. 6.; telefon: 06-1-795-5000; e-mail: hatosagi@me.gov.hu)

A névnapi köszöntés

A névnapi köszöntés fontos része a névnapok ünneplésének. Egy személyes üdvözlés, egy kedves ajándék vagy egy közös ebéd mind hozzájárulnak a közösség erősítéséhez és a szeretet kifejezéséhez. A névnapi köszöntés művészete abban rejlik, hogy az üzenetet a megajándékozott személyiségéhez és érdeklődési köréhez igazítsuk. A legjobb névnapi köszöntést akkor találjuk meg, ha figyelembe vesszük az ünnepelt életkorát, stílusát és érzéseit. Használhatunk idézeteket, verseket vagy saját gondolatokat, de a lényeg, hogy az üzenet személyre szabott és őszinte legyen. Férfiak köszöntése apró ajándékkal, sok esetben valamilyen itallal történik, nőket pedig virággal szokás köszönteni. Kb. fél évszázada (1968-ban) még virágkalendáriumot is adtak ki, hogy a nők, lányok, hölgyek számára a legmegfelelőbb, nevükhöz illő virágot találhassanak a névnapjukat megköszönteni kívánók.

Összefoglalva, a névnapok ünneplése és az új nevek anyakönyvezése érdekes és szabályokkal teli folyamat, amely a naptárunkba kerülő nevek sokszínűségét és gazdagságát biztosítja. A névnapok ünneplése lehetőséget ad az összetartozás és a szeretet kifejezésére, és a naptárba kerülő új nevek hozzájárulnak a kultúránk további gazdagodásához.

Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre