fbpx

Az elszabadult kínai rakéta a Maldív-szigeteknél ért a Föld légkörébe – az események leírása kronológiai sorrendben itt olvasható

A földet érés feltehetően megtörtént, legvalószínűbb helye és időpontja (közép-európai idő):

2021. május 9.

04:24

Indiai-óceán

Maldív-szigetek mellett

 

Kövess bennünket a Facebookon és a Twitteren is!

 

CZ-5B földet érése
Kínai rakéta becsapódás helyszíne

 

A kínai rakétatest Dél-Európa feletti átvonulása a becsapódás hajnalán

 

A CZ-5B kínai rakéta Magyarország feletti áthaladása a becsapódás napján

 

Az események kronológiai sorrendben az alábbiakban olvashatók!

— 2021. május 9., 8:20 —

A kínai hordozórakéta atmoszférába lépése az Arab-félsziget felett történt 04:15-kor, majd a törmelékek valószínűleg az Indiai-óceánba zuhantak a Maldív-szigetek mellett 04:24-kor (forrás: The Aerospace Corporation és a Kínai hírközlés).

— 2021. május 9., 05:35 —

Nem érkezik több pályaadat, ami azt jelenti, hogy a becsapódás feltehetően megtörtént. Ezt megerősíti a The Aerospace Corporation Twitteren tett közlése is. A becsapódás pontos helye és ideje egyelőre még nem ismert. Amint megtörténik a földet érés vizuális megerősítése, frissítjük cikkünket!

— 2021. május 9., 00:55 —

Frissültek a pályaadatok, térképünk rakétapálya-vizualizációját is frissítettük. Az amerikai The Aerospace Corporation is frissítette számításait, amely szerint a becsapódás új időpontja vasárnap közép-európai idő szerint 05:02 perc ± 120 perc bizonytalansággal. A helyszín is megváltozott, jelenleg a Csendes-óceán közepe, az egyenlítőtől délre, a Pitcairn-szigeteknél. Saját számításaink szerint a rakéta már csak kb. 175 km-re tud eltávolodni a Földtől, míg földközelben 130 km körül tartózkodik.

A számítások szerint a rakéta már csak két alkalommal halad el Magyarországtól délre, tőlünk nagyjából 700-800 km-re. Tiszta az ég, így a vállalkozóbb kedvűek akár meg is figyelhetnék a süllyedő objektumot, ha felizzana, nagyon alacsony magasságban, dél felé kémlelve az eget. Az első áthaladás nagyon rövid lesz, mindössze néhány másodpercig tart majd, ennek időpontja hajnali 01:05 perc, míg a második, egyben a becsapódás előtti utolsó kb. 90 perccel később, 02:35 -02:37 perc között lesz.

— 2021. május 8., 23:10 —

Frissültek a pályaadatok és már el is készültek a legújabb amerikai számítások a várható becsapódási idő és helyszín tekintetében. Az atmoszférába várható belépési idő május 9., közép-európai idő szerint 05:26 perc ± 120 perc, helye az Atlanti-óceán közepe, kb. New York ill. Madrid földrajzi szélességében. Valós idejű térképünk már a legfrissebb pályaadatok alapján jeleníti meg a rakéta helyzetét. A Naptárak.com saját számításai szerint az objektum már bizonyosan nem emelkedik 200 km fölé, pályájának földközelségi pontja pedig feltehetőleg kb. 135 km körül van. Ne feledjük, hogy az Európai Űrfelügyelet előrejelzése kb. egy órával korábbra jósolja a becsapódást! Akkor a rakéta még az Indiai-óceán felett lesz.

— 2021. május 8., 21:00 —

Ezúttal az Európai Űrfelügyelet adott ki frissítést, amely szerint mindössze ± 139 perces hibahatárral a becsapódás ideje május 9., közép-európai idő szerint 04:32. A helyszín jelentősen megváltozott, ezúttal az Indiai-óceán, Ausztrália partjaitól kb. 1000 km-re nyugati irányba. Az európai radarok szerint a kínai rakéta szabálytalan forgó mozgást végez, valószínűleg így éri majd el a légkört is. A legújabb európai számítások szerint egyre kisebb az esélye, hogy az objektum lakott terület felett éri el a légkört. Várjuk az amerikai Aerospace Corporation legújabb elemzéseit is, hiszen ők korábban a spanyol partokhoz közel jósolták a légkörbe érkezést.

— 2021. május 8., 18:00 —

Az amerikaiak pontosították számításaikat, a becsapódás legfrissebb legvalószínűbb időpontja május 9., közép-európai idő szerint 05:30 perc  ± 240 perc, helyszíne a spanyol parttól nyugatra kb. 1000 km-re. A zuhanó rakéta keringése során már csak mindössze 202 km magasságra távolodik el a Földtől, míg legközelebbi magassága 141 km.

— 2021. május 8., 16:30 —

Az amerikai The Aerospace Corporation is kiadta legfrissebb számításait, miszerint a becsapódás legfrissebb előrejelzett legvalószínűbb időpontja május 9., közép-európai idő szerint 05:22 perc  ± 240 perc, helyszíne New-York északi szélességnek vonalában, az amerikai parttól kb. 1000 km-re. Ez így már időben közelebb került az európai számításokhoz, jelenleg mindössze alig több, mint egy óra a különbség, viszont a helyszín még mindig nagyon bizonytalan, hiszen a hordozórakéta nagyjából 90 perceként kerüli meg a Földet. Amennyiben ez az időablak marad, a kétféle számítást összevetve egy Atlanti-óceán – Földközi-tengeri ív mentén fog történni a becsapódás (Amerika partjától kezdődően Egyiptomig), amelybe sajnálatos módon Dél-Európa is beleesik.

— 2021. május 8., 15:00 —

Feltöltöttük a legfrissebb pályaadatokat, nyomkövető térképünk már ez alapján jeleníti meg az elszabadult, ellenőrizetlenül zuhanó kínai hordozórakéta útját. A legújabb számítások alapján 208 km-nél már nem tud távolabbra kerülni az objektum, míg földközelségi magassága 143 km. 80 km magasságot elérve gyakorlatilag belép a sűrű légkörbe és megkezdődik a becsapódás.

Nagyon fontos frissítés, hogy az Európai Űrfelügyelet frissítette a becsapódás időablakát, amely közeledik az amerikai számításokhoz, ám még mindig van 2 óra különbség. A legújabb adatok alapján az európai számítások szerint a becsadás ideje május 9, azaz vasárnap hajnal 04:11 perc ± 190 perces bizonytalansággal! A becsapódási helyszín Egyiptom partja, Kairó környéke. Mindeközben várjuk az amerikai számítások eredményeit is.

— 2021. május 8., 08:35 —

A kínai rakéta nyomkövetését bemutató térképünk már a legújabb pályaadatokból számolja az űrhulladék útját. Ugyanezekből a pályaadatokból végzi számításait az amerikai űrügynökség és az európai űrbiztonsági felügyelet, a két ügynökség számítása egymástól kb. 4 órában tér el. Az európai felügyelet vasárnap hajnalban 02:24-re jósolja a becsapódást, míg az amerikai 06:19-re (mindkettő közép-európai nyári idő szerint).

Az objektum a becsapódásig már csak 2 alkalommal kerül közel hozzánk, mindkettő holnap hajnalban történik. Az egyik május 9-én 01:06-kor, a másik a becsapódás előtt kb. 4 órával, ill. az európai űrfelügyelet számítása szerint éppen ekkor, azaz kb. 10 perccel korábban elég a levegőben a rakéta, hulladékai pedig az Atlanti-óceánba, Spanyolország közelébe juthatnak. Magyarország területéhez a becsapódás előtti áthaladáskor egészem közel, kb. 700 km-re kerül. A zuhanó kínai rakéta jelenlegi pályája szerint legtávolabb 228 km-re, legközelebb 149 km-re halad el a föld felszíne felett.

— 2021. május 8., 01:30 —

Ismét frissültek a pályaadatok! A legújabb amerikai becslések szerint a becsapódás ideje május 9., 06:19 ± 8 óra, helyszíne ezúttal a Csendes-óceán Új-Zéland északi partjához közel. Valós idejű térképünk már az új pályaadatokkal jeleníti meg a rakéta útját. Az elszabadult kínai rakéta az új adatok szerint az elliptikus pálya legtávolabbi pontján (apogeum) 233 km-re távolodik el, legközelebbi pontján (perigeum) 149 km-re közelíti meg a Föld felszínét.

— 2021. május 8., 00:45 —

Az Európai Unió Űrbiztonsági Felügyelete (EU SST) az amerikai előrejelzéseknél órákkal előbbre jósolja a becsapódás legvalószínűbb idejét. A felügyelet május 7-én este kiadott közleménye alapján a rakéta atmoszférába lépési pontjának ideje május 9. 02:24 ± 6 óra közép-európai idő szerint (szemben az amerikai előrejelzéssel, ami a legutolsó számítások szerint május 9., 9:00 ± 11 óra), ami a jelenlegi pályaadatok alapján azt jelenti, hogy a rakéta éppen Európa déli része felé haladva érheti el a sűrűbb légkört és hullhat izzó darabjaira. A felügyelet szemléletes grafikonon mutatja be a becsapódási időablak szűkülését és a földet érés előrejelzését ábrázoló térképet.

— 2021. május 7., 22:50 —

A legfrissebb pályaadatok alapján elkészült a rakéta becsapódásának új előrejelzése, amely azonban még mindig ±11 órás bizonytalanságot hordoz. Több órás eltérés van a korábbi időponthoz képest: a legújabb időpont május 9. délelőtt 9:00 közép-európai idős szerint, helyszíne továbbra is az Indiai-óceán, de ezúttal Madagaszkártól kb.1000 km-re délkeletre.

— 2021. május 7., 22:10 —

Ismét frissültek a pályaadatok, a műhold térképes valós idejű pályáját már ez alapján mutatjuk és hamarosan, legkésőbb szombat délig várhatóan meg fog jelenni a műhold magasságát bemutató grafikonon is. Ez azt is jelenti, hogy tovább szűkül az elszabadult kínai rakéta becsapódásának időablaka. A világsajtó jellemzően nem ír újdonságot, gyakorlatilag mindenki az időablak szűkülésére vár, amely nagyban elősegíti a most még bizonytalan becsapódási helyszín pontosítását is.

Érdekesség, hogy egy olasz asztrofizikus kutató, Gianluca Masi a világon egyedülálló módon május 8-án, azaz szombat hajnalban 04:40 perces kezdéssel virtuális teleszkóp projektje révén YouTube élő adásban mutatja be a CZ-5B kínai rakétatest „utolsó útját”, mielőtt másnap hajnalban elég az atmoszférában.

— 2021. május 7., 16:55 —

Elkészültek a legfrissebb előrejelzések a rakéta becsapódásáról, amely szerint a korábbihoz képest mindössze 10 perc a változás, ugyanakkor a 16 órás bizonytalansági időtartam lecsökkent 11 órára. A legújabb pályaadatok alapján a becsapódás ideje május 9. 05:53 közép-európai idő szerint, helye az Indiai-óceán, Madagaszkártól kb. 1000 km-re északkeletre. Ha nem történik kiszámíthatatlan mértékű gyorsulás, Dél-Európa nem kerül veszélybe, hiszen a becsapódást megelőzően 02:30 – 02:40 között halad át a Spanyolország-Olaszország-Görögország-Törökország vonalon. Magyarországhoz a becsapódás hajnalán legközelebb 02:38 perckor kerül.

— 2021. május 7., 14:45 —

Frissültek a pályaadatok, amely alapján mi a saját térképünkön már a legfrissebb állapot szerint jelentjük meg a keringve zuhanó rakéta Föld körüli útját. A becsapódási helyszín és időpont azonban egyelőre még nem frissült, a számítások elhúzódnak. Az elliptikus pályán jelenleg legtávolabb 245 km-re, legközelebb 152 km-re halad el a föld felszíne felett a rakétatest. Sebessége enyhén nő, jelenleg kb. 500 km/órával mozog gyorsabban, mint amikor Föld körüli zuhanópályára állt. A külföldi rakéta nyomkövető weboldalak elérhetősége gyakrabban szakad meg, mint 1-2 napja, ez a következő órákban várhatóan még rosszabbra fordul. A rakéta nagyon gyorsan halad, így egyelőre nagyon bizonytalan a légkörbe érés helye, egyes becslések szerint nincs kizárva, hogy Európa déli része is érintett lesz.

— 2021. május 7., 08:00 —

A hajnali órákban ismét frissültek a pályaadatok, ám a becsapódást többek között előrejelző The Aerospace Corp. még kalkulálja a pontosított eredményeket. Közben távcsővel elkészültek az első fotók is az egyre közeledő űrobjektumról, miközben a Pentagon megerősítette, hogy továbbra sem tervezi lövedékkel eltéríteni a rakétatestet. A mai pontosított számításoknak várhatóan már csak 10 órás hibahatára lesz az előző 16 órához képest. Az sincs kizárva, hogy az esti órákban ismét frissítik a pályaadatokat!

— 2021. május 6., 23:35 —

Frissültek a pályaadatok, ami alapján a földet érés időpontja közép-európai idő szerint május 9. 05:43 ± 16 óra, helye Afrika szárazföldi része, Egyiptom-Szudán határvonala. A Kínai Kommunista Párt napilapja szerint a törmelékek esetleges becsapódásától való félelem teljesen alaptalan és eltúlzott a nyugati országok aggodalma, miszerint Kína űrszemétté vált elszabadult rakétatesttel fenyegeti a világot – írja a Reuters.

— 2021. május 6., 20:35 —

Hamarosan, várhatóan az éjszaka folyamán frissítésre kerülnek a pályaadatok, ami alapján feltehetőleg még pontosabbá válik a becsapódási időablak és a helyszín.

— 2021. május 6., 15:15 —

Az elszabadult kínai rakéta pozíciója továbbra is a számításoknak megfelelő módon viselkedik, a legfrissebb pályaadatok elemzése alapján a becsapódás ideje közép-európai idő szerint továbbra is május 9. hajnali órái, a bizonytalansági intervallum pedig egyre csökken. Sokkal nagyobb a bizonytalanság a becsapódás helyszíne körül, hiszen a szétszóródó éghetetlen roncsok földre érkezése a helyi időjárási körülményektől is függ majd.

— 2021. május 6., 00:45 —

Az ismertebb űreszköz- és műholdkövető honlapok gyakorlatilag mostanra már képtelenek megbírkózni a rendkívül nagy látogatószámmal, több oldal valós idejű rakéta nyomkövetése már csak akadozva tudja kiszolgálni az igényeket. A mi weboldalukra a n2yo.com-ról korábban átvett adatok csak elvétve érkeznek meg, így a rakéta legutolsó ismert pályaadatai alapján beüzemeltük saját nyomkövető modulunkat, a fenti térképen már ezt láthatják. Mindeközben az USA-ban egy nap alatt a 12. helyről az 5. helyre ugrott a keresési népszerűségi listában a „kínai rakéta” kifejezés, míg Magyarországon egyelőre a koronavírussal és bulvárral kapcsolatos témák uralják a Google toplistát. Közben a Pentagon kijelentette, hogy semmit sem fog tenni, hogy esetlegesen a zuhanás közben légvédelmi eszközökkel semmisítse meg a rakétát, ugyanis annak az esélye igencsak csekély, hogy a rakéta szárazföldre esik, de még ha ez meg is történik, akkor is az a valószínűbb, hogy a lehulló darabkák nem fognak kárt okozni.

— 2021. május 5., 22:00 —

A legújabb pontosítás alapján a becsapódás ideje május 9-i 04:34, 21 órás bizonytalansággal. Helyszíne sajnos közelebb  került Ausztrália partjaihoz az Indiai-óceán felől, a mostani előrejelzések szerint az 1,9 milliós lakosú Perth városának közvetlen közelében várható a rakétatest földet érése.

— 2021. május 5., 19:00 —

Ismét pontosításra kerültek a rakétatest valószínű földet érési paraméterei, melynek időpontja a korábbi május 9-i 06:07 helyett 04:29 lett, 22 órás bizonytalansággal. Helyszíne változatlan, az Indiai-óceán délkeleti részére, Ausztrália partjaitól nem messze.

— 2021. május 5., 15:10 —

A The Aerospace Corporation pontosította a CZ-5B rakétatest valószínű földet érési paramétereit, melynek időpontja a korábbi május 9-i 06:37-hez képest ugyanaznap 06:07 lett. Helyszíne viszont drámaian megváltozott, a korábbi Hawaii-hoz közeli becsapódási helyszínről az Indiai-óceán délkeleti részére, Ausztrália partjaitól nem messze.

— 2021. május 5., 14:20 —

A világsajtót kezdi körbejárni a szerencsétlenül járt rakétatest híre. Az Egyesült Államokban a Google keresések között már az előkelő 12. helyre ugrott a téma iránti érdeklődés. Közben az orosz sajtó is egyre többet foglalkozik a kínai rakétával, miszerint az Orosz Szövetségi Űrügynökség is megfigyelés alatt tartja a zuhanó objektumot, ám szerintük szinte semmi esélye nincs annak, hogy az atmoszférába érkezés orosz föld felett történne.

— 2021. május 5., 07:10 —

A rakétatest az éjszaka folyamán kétszer is elhaladt a közelünkben, legközelebb május 6-án hajnalban háromszor (02:25, 03:57, 05:31 időpontokban) kerül Magyarország közelébe gyors Föld körüli keringése során.

— 2021. május 5., 00:40 —

A legfrissebb számítások szerint a földet érés jelenlegi becsült időpontja május 9., Közép-európai idő szerint 06:37 perc, helyszíne a Csendes-óceán egyenlítői része Hawaii-tól kb. 1000 km-re Mexikó irányában.

 

Elszabadult egy Kínából április 29-én fellőtt rakéta

 

A Kínai Nemzeti Űrhivatal elvesztette kontrollját egy április 29-én fellőtt rakéta felett, melynek feladata Kína első, Tianhe (Mennyei Harmónia) névre keresztelt űrállomás-elemeinek szállítása volt. A Long March 5B (Hosszú Menetelés 5B) nevű rakéta igen tekintélyes méretekkel rendelkezik, hiszen magassága 30 méter, tömege 21 tonna és őrületes sebességgel, kb. 28 000 km/h-val kering folyamatosan a Föld felett egy süllyedő pályán, nagyjából 90 percenként kerülve meg a Földet jelenleg kb. 160-300 km-es magasságban.

A veszély már csak azért is komoly, mert 1990 óta a 10 tonna feletti űrobjektumok Földre érkeztetését a nemzetközi űregyezmények alapján nem lehet ellenőrizetlenül tenni, márpedig most éppen ez történik. Ilyen ellenőrizetlen Földet érés legutóbb 1991-ben volt, amikor az orosz Szaljut-7 űrállomás törmelékei a Csendes-óceánban landoltak.

Szakértők szerint jelen esetben a rakéta az atmoszféra sűrűbb rétegeibe érve tűzgolyóvá változik, majd darabokra hullik, miközben a Föld felszíne felett folytatja rohamosan süllyedő pályáját, majd a földet érés helyszíne körül 150-200 km-es körzetben szétszóródhat. Szakértők azt remélik, hogy a rakéta maradványai valamelyik óceánba hullanak, vagy legalábbis lakatlan területre esnek, azonban amennyiben ennek az ellenkezője történik, olyan országok kerülhetnek törmelékzápor alá, mint az USA számos tagállama, Chile, Új-Zéland és Dél-Európa számos állama így Spanyolország, Olaszország és Görögország is, de mivel a zuhanó pálya alakulása számos tényezőtől, köztük az időjárástól is függ, nincs kizárva, hogy a törmelékek szerencsétlenebb esetben távolabbra is eljutnak.

A becsapódás május 7 – 12. között várható, melynek pontos idejét és helyszínét az asztrofizikusok és mérnökök mindössze a légkörbe érés előtt kb. 6 órával tudják megjósolni.

 

Kínai rakéta - Hosszú Menetelés

Az alábbi táblázatban a N2YO.com weboldal alapján összegyűjtöttük azokat az időpontokat, amikor a rakéta pályája alapján Magyarország közelében jár. A csillagászatban jártasak számára a szokásosnál több adatot tüntettünk fel a táblázatban. 

 

Áthaladás kezdete Áthaladás Áthaladás vége
Dátum / Idő Az Helyi idő Az El Helyi idő Az
Május 5., 02:43 DNy
228°
02:47 D
165°
14° 02:51 KDK
105°
Május 5., 04:16 NyDNy
251°
04:20 D
184°
18° 04:24 KDK
115°
Május 6.,02:25 DNy
231°
02:29 D
166°
14° 02:32 KDK
106°
Május 6., 03:58 NyDNy
251°
04:02 D
183°
17° 04:05 KDK
118°
Május 7., 02:04 DNy
233°
02:07 D
171°
14° 02:11 KDK
107°
Május 7., 03:36 NyDNy
252°
03:40 D
187°
16° 03:43 DK
120°
Május 8., 01:39 DNy
233°
01:42 D
170°
14° 01:46 KDK
108°
Május 8., 03:11 NyDNy
252°
03:15 D
190°
15° 03:18 DK
123°
Május 9., 01:11 DNy
234°
01:14 D
169°
13° 01:17 KDK
109°
Május 9., 02:43 NyDNy
252°
02:46 D
187°
14° 02:49 DK
124°
Május 10., 00:40 DNy
231°
00:43 D
170°
12° 00:46 KDK
110°
Május 10., 02:11 NyDNy
250°
02:15 D
186°
13° 02:18 DK
125°
Május 11., 00:05 DNy
229°
00:08 D
172°
11° 00:11 KDK
111°
Május 11., 01:36 NyDNy
249°
01:40 D
186°
12° 01:43 DK
124°
Május 12., 00:58 NyDNy
247°
01:01 D
184°
11° 01:04 DK
124°

 

Ezen az ábrán pedig az látható, hogy május 7-én a hajnali órákban miként közelíti meg a rakéta Dél-Európát.

 

Kínai rakéta - május 7

Űrszemét kisokos – gyakran ismételt kérdések

 

Mekkora mennyiségű űrszemét kering a Föld körül?

Jelenleg több, mint 22 000 db 10 cm-nél nagyobb űrszemét kering a Föld körül. Az 1-10 cm közötti szemét darabszáma kb. 500 000-re tehető, az 1 cm-nél kisebbek pedig tízmilliós nagyságrendben vannak jelen.

Mennyire egyenletes az űrszemét eloszlása a Föld körül?

Nem egyenletes. A legtöbb űrszemét kb. 2000 km-en belül kering, a legtöbb kb. 800-850 km magasságban.

Milyen gyorsan keringenek az űrszemét-darabkák a Föld körül?

Alacsony pályamagasságban (2000 km-en belül) kb. 7-8 km/óra sebességgel keringenek.

Hogyan védik a nemzetközi űrállomást (ISS) az űrszeméttől?

A nemzetközi űrállomás az ember szállítására alkalmas űreszközök közűl a valaha volt legerősebb, védőpajzzsal védett űrobjektum, amely kb. 1 cm-es részecskék ütközését gond nélkül elviseli. Az ennél nagyobb méretű testek ütközését viszont ki kell védeni, amelyet az űrállomás pályamódosító manőverekkel kerül ki. Ilyen manőverre évente kb. egy alkalommal van szükség.

Meddig keringhet az űrszemét a Föld körül?

Minél magasabban tartózkodik az űrszemét, annál hosszabb ideig. Általában a 600 km-en belül keringő űrszemét-darabkák előbb-utóbb (akár évek múltán) visszahullanak a Földre. A kb. 800 km-es magasságban keringő testek visszahullása tíz években mérhető. Az 1000 km magasságban keringő testek pedig akár egy évszázadig, vagy annál is tovább keringenek a Föld körül.

A Földre visszahulló űrszemét mennyire veszélyes az emberekre?

A Föld felszínére visszahulló űrszemét a sűrűbb légkörbe érve nagyrészt elég. A jellemzően kisméretű éghetetlen darabkák hullhatnak vissza a Földre, amelynek gyakorisága jellemzően naponta 1 db. Ám mivel a Főld 3/4 része vízzel, óceánnal borított és a szárazföldek jelentős hányada is lakatlan, kicsi az esélye, hogy bárkiben vagy bármiben is kárt tenne. A NASA dokumentumai szerint az elmúlt 50 évben egyszer sem történt űrszemét Földre visszahullásából adódó súlyos kár vagy személyi sérülés.

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre