fbpx

Érkezik a C/2022 E3 ZTF „zöld üstökös”

Legutóbb a neandervölgyi ember által látott, a csillagászok által azonban újonnan felfedezett C/2022 E3 ZTF üstökös 50 000 év után újra visszatér a Földhöz és szabad szemmel is láthatóvá válik, fényes zöld színű csóvával.

Az üstököst 2022 márciusában fedezte fel a dél-kaliforniai Palomar Obszervatórium Zwicky Transient Facility (innét a ZTF elnevezés) nevű teleszkópjához csatlakoztatott széles látómezejű felmérő kamerája. A ZTF kétnaponta pásztázza az egész északi égboltot, és több százezer csillagot és galaxist rögzít egyetlen felvételen. Számos üstököst találtak már ezzel a műszerrel, így bukkantak rá a szuper rikta „zöld üstökösre”.

Az elmúlt 50 000 év alatt a ZTF üstökös 2,8 billió mérföldet tett meg, és 2023. február 1-jén fogja legközelebb megközelíteni a Földet (26 millió mérföldre) a NASA szerint. A pályaszámítások szerint előfordulhat, hogy a ZTF üstökös soha többé nem tér vissza.

Mitől zöld ez az üstökös?

A zöldes szín valószínűleg az üstökös magjának speciális kémiai összetételének köszönhető. A zöldes árnyalat valószínűleg szabad szemmel elég halvány lesz, az is lehet, hogy egyáltalán nem fogjuk észlelni a zöldes árnyalatot.

Mikor és hol látható a ZTF üstökös?

Január végén és február első hetében szabad szemmel is láthatóvá válik az üstökös a sarkcsillag ill. a Kisgöncöl környékén. A csillagtérképeket ismerők számára az alábbi térkép alapján könnyebb lesz eligazodni. A térkép feltünteti az egyes napokon az üstökös hozzávetőleges pozícióját.

 

Zöld üstökös pályája

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre