fbpx

A Y2K-tól a maja naptár végéig: öt hírhedt világvége dátum, amelyek mégsem borítottak sötétséget a Földre

Híres világvége dátumok, amelyek mégsem jelentették a világ végét

Az emberiség történelme során számos alkalommal írták le a világ végét, legtöbbször jóslatok és spekulációk alapján. Összegyűjtöttük az öt legismertebb világvége dátumot, amelyeknek köszönhetően – szerencsére – még mindig itt vagyunk.

1. Az 1999-es napfogyatkozás és Nostradamus jóslata a világvégéről

A francia származású Nostradamus 1555-ben vetette papírra, hogy 1999-ben egy nagy király érkezik a Földre, ami pusztuláshoz vezet. Sokan a 1999. augusztusi napfogyatkozást kötötték ehhez a jóslathoz, ám végül sem a király, sem a világvége nem következett be.

2. Y2K (2000. január 1.)

A kétezres évek kezdetén a Y2K, vagyis az új évezred első napja okozott pánikot az emberek körében. A félelem abból fakadt, hogy a számítógépek nem tudják kezelni az új dátumokat, ami globális káoszt és pusztulást okozhat. Végül azonban a problémát sikerült időben orvosolni, és a világ zökkenőmentesen lépett át az új évezredbe.

3. A nagy hadronütköztető beüzemelése a CERN-ben (2008. szeptember 10.)

A CERN kutatóintézet nagy energiájú részecskegyorsítójának beüzemelésekor sokan úgy vélték, hogy egy fekete lyuk képződésével a Föld elnyelődhet. A tudósok azonban megnyugtatták a közvéleményt, és az esemény – mint kiderült – semmilyen negatív hatással nem járt.

4. Harold Camping jóslata (2011. május 21.)

Az amerikai rádiós evangélista, Harold Camping szerint 2011. május 21-én kellett volna bekövetkeznie az Ítéletnapnak. A világvége elmaradt, ám az esemény számos hívőt és médiafigyelmet keltett.

5. A maja naptár vége (2012. december 21.)

A maja civilizáció híres naptárának egyik ciklusa 2012. december 21-én ért véget, és sokan ezt a dátumot tekintették a világ végének. Elméletek szerint egy gigantikus bolygó, a Nibiru ütközött volna a Földdel. Ennek ellenére a nap lement, és másnap is felkelt.

Összefoglalva: a történelem során számos világvége dátum jelent meg, ám egyik sem valósult meg. Bár a félelmek és spekulációk mindig jelen lesznek, fontos, hogy a tényekre és a tudományos ismeretekre támaszkodjunk a jövőbeli jóslatok értelmezésekor.

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre