fbpx

Újabb kínai rakéta csapódott az Indiai-óceánba

A kínai rakéta becsapódásának helye és időpontja (közép-európai idő):

2022. július 30.

18:45 

A rakétatest törmelékei az Indiai-óceánba csapódtak be.

 

Frissítve: 2022. július 30. 19:50

Kövess bennünket a Facebookon és a Twitteren is!

 

A kínai rakéta becsapódásának valószínű pozíciója. A kék pályavonal a becsapódás előtti 15 percet, a sárga pályavonal a becsapódás utáni 15 percet mutatja. (Forrás: https://aerospace.org/reentries/cz-5b-rb-id-53240)

Megismétlődni látszik a 2021 májusi esemény, hiszen ismét egy irányíthatatlanná vált kínai rakéta fog várhatóan július 30-31 körüli hétvégén a Földbe csapódni. Bár a kockázat csekély, lehetséges, hogy a rakéta egyes részei lakott területeket érhetnek el. A szakértők fokozatosan, óráról órára tudják csak fogják pontosítani a becsapódás helyszínét.

  • Mi történik pontosan?

Egy hatalmas kínai rakéta, a Hosszú Menetelés 5B éppen a Földre zuhan.

  • Miért lőtték fel ismét a Hosszú Menetelés 5B rakétát az űrbe?

A Wentian laboratóriumi modult szállította Kína saját építésű űrállomására, amely jelenleg is folyamatos építés alatt áll.

  • Mekkora a Hosszú Menetelés 5B rakéta?

A Reuters szerint igen nagy. Kína legnagyobb rakétája. A rakéta fő magfokozata, vagyis az a rész, amelyik éppen most, száguld vissza a Föld felé, kb. 30 méter hosszú és 22 tonna súlyú.

  • Miért zuhan a Földre?

A rakéta a Hosszú Menetelés 5B július 24-i indításából származó űrszemét. A Föld gravitációja megragadta a törmeléket, ezáltal zuhan vissza a Földre.

  • Nem fogja elégetni a Föld légköre a rakétát a visszatéréskor?

Csökkenti a visszazuhanó rész méretét, valószínűleg törmelékekre hullik szét, amelyek földet fognak érni a rakéta rendkívül nagy mérete miatt.

  • Hol fog Földet érni a Hosszú Menetelés 5B rakéta?

Még senki sem tudja, és nem is fogjuk tudni, amíg a rakéta közelebb nem kerül a becsapódás idejéhez. A szakértők csupán csak órákkal a becsapódás előtt fogják pontosan tudni, hogy hol fog bekövetkezni a becsapódás.

  • Mennyi az esélye annak, hogy valakit eltalál a zuhanó rakétatörmelék?

A Reuters szerint az esély 1:1000 és 1:230 között van. A nemzetközileg elfogadott kockázati küszöb általában 1:10000.

  • Mennyi az esélye annak, éppen engem talál el egy zuhanó rakétatörmelék?

Annak az esélye, hogy egy földi embert eltalál a zuhanó rakéta, legrosszabb esetben 1:230-hoz, míg addig annak az esélye, hogy Önt, aki ezt olvassa, eltalálja a rakéta, 6:10 000 000 000 000 000 000, azaz rendkívül kicsi!

Ha kíváncsi vagy a 2021. májusi rakétatest kronológiai történéseire, itt érheted el tavalyi tudósításunkat!

 

Kínai rakéta - Hosszú Menetelés

Űrszemét kisokos – gyakran ismételt kérdések

 

Mekkora mennyiségű űrszemét kering a Föld körül?

Jelenleg több, mint 22 000 db 10 cm-nél nagyobb űrszemét kering a Föld körül. Az 1-10 cm közötti szemét darabszáma kb. 500 000-re tehető, az 1 cm-nél kisebbek pedig tízmilliós nagyságrendben vannak jelen.

Mennyire egyenletes az űrszemét eloszlása a Föld körül?

Nem egyenletes. A legtöbb űrszemét kb. 2000 km-en belül kering, a legtöbb kb. 800-850 km magasságban.

Milyen gyorsan keringenek az űrszemét-darabkák a Föld körül?

Alacsony pályamagasságban (2000 km-en belül) kb. 7-8 km/óra sebességgel keringenek.

Hogyan védik a nemzetközi űrállomást (ISS) az űrszeméttől?

A nemzetközi űrállomás az ember szállítására alkalmas űreszközök közűl a valaha volt legerősebb, védőpajzzsal védett űrobjektum, amely kb. 1 cm-es részecskék ütközését gond nélkül elviseli. Az ennél nagyobb méretű testek ütközését viszont ki kell védeni, amelyet az űrállomás pályamódosító manőverekkel kerül ki. Ilyen manőverre évente kb. egy alkalommal van szükség.

Meddig keringhet az űrszemét a Föld körül?

Minél magasabban tartózkodik az űrszemét, annál hosszabb ideig. Általában a 600 km-en belül keringő űrszemét-darabkák előbb-utóbb (akár évek múltán) visszahullanak a Földre. A kb. 800 km-es magasságban keringő testek visszahullása tíz években mérhető. Az 1000 km magasságban keringő testek pedig akár egy évszázadig, vagy annál is tovább keringenek a Föld körül.

A Földre visszahulló űrszemét mennyire veszélyes az emberekre?

A Föld felszínére visszahulló űrszemét a sűrűbb légkörbe érve nagyrészt elég. A jellemzően kisméretű éghetetlen darabkák hullhatnak vissza a Földre, amelynek gyakorisága jellemzően naponta 1 db. Ám mivel a Főld 3/4 része vízzel, óceánnal borított és a szárazföldek jelentős hányada is lakatlan, kicsi az esélye, hogy bárkiben vagy bármiben is kárt tenne. A NASA dokumentumai szerint az elmúlt 50 évben egyszer sem történt űrszemét Földre visszahullásából adódó súlyos kár vagy személyi sérülés.

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre