fbpx

Gyűrűs napfogyatkozás 2021. június 10. – látható lesz-e Magyarországról?

Míg a holdfogyatkozás viszonylag gyakran látható csillagászati jelenség, átlagosan évente egy szinte biztosan látható egy adott földrajzi helyről, addig a napfogyatkozások megfigyelhetősége a Föld egy adott pontjáról sokkal ritkább, a teljes napfogyatkozás még ennél is ritkább, átlagban 3-400 évente egy látható egy ugyanarról a földrajzi helyről. Magyarországon legutóbb 1999. augusztus 11-én volt teljes napfogyatkozás, a következőre pedig egészen 2081. szeptember 3-ig kell várni.

Napfogyatkozás 2021-ben két alkalommal is megfigyelhető. Az első egy gyűrűs napfogyatkozás, amely 2021. június 10-én lesz, a második teljes napfogyatkozás lesz, azonban arra az év végéig, december 4-ig várni kell. A kettő közül az első az említésre méltóbb, ugyanis a második gyakorlatilag csak az Antarktiszról lesz látható.

 

Mit kell tudni a gyűrűs napfogyatkozásról?

 

Napfogyatkozás idején a Hold Föld körüli keringése során éppen a Föld és a Nap közé kerül, ami azt is jelenti, hogy akár minden hónapban is lehetne napfogyatkozás, de mivel a Hold Föld körüli pályasíkja kb. 5°-os szöget zár be a Föld keringési síkjával, nem minden alkalommal találkozik a Hold árnyéka Föld felszínével. Amikor azonban a Hold a keringés során metszi a Föld keringési síkját és ekkor éppen újhold van (azaz a Hold a Föld és a Nap között helyezkedik el), napfogyatkozás fog kialakulni. A Hold Naphoz viszonyított parányi méretét ebben a fényjátékban az kompenzálja, hogy éppen annyival van közelebb a Földhöz, hogy a két égitest nagyjából hasonlónak látszik a Földről tekintve, ezért takarhatja ki a Hold a teljes Napkorongot. Mivel a Hold a Föld körül elliptikus pályán kering, hol közelebb (perigeum, ekkor van szuperhold), hol távolabb (apogeum, ekkor van mikrohold) kerül tőle, ettől függően figyelhetünk meg teljes vagy gyűrűs napfogyatkozást. Földrajzi helyzetünktől függően pedig a teljes napfogyatkozás szűk ösvényétől egyre távolabb haladva csak részleges napfogyatkozást leszünk képesek megfigyelni.

A 2021. június 10-i gyűrűs napfogyatkozás szűk „ösvénye” alapján teljes egészében az csak Kanada keleti részén, Grönland északi részén (pl. a 646 lelket számláló Qaanaak településen) és Oroszország keleti csücskében lesz látható, de nagyon résen kell lenni, mert míg Kanadában a jelenség közvetlenül napfelkelte körül történik. addig Oroszország északkeleti csücskében napnyugtakor lesz látható. Kanada többi részén és Oroszország nagyobb területén a Hold a Nap kb. 80-85%-át fogja kitakarni.

 

Látható lesz-e a 2021. június 10-i napfogyatkozás Európában és Magyarországon?

 

Napfogyaktozás térkép 2021

A timeanddate weboldal térképe szerint Európában a legígéretesebb látvány Norvégia legészakibb részén lesz, ahol a Hold a Nap kb. 50%-is kitakarja majd. Amint délebbre haladunk ez az érték rohamosan csökken. A Skandináv államok déli része ill. az Egyesült Királyság legészakibb részén a részleges napfogyatkozás mértéke már csak 30%, Franciaország, Németország és Lengyelország középső és északi részein 10-15%, még délebbre haladva, a Felvidéken ez az érték mindössze 5-6%. Hazánkban pedig sajnos még ennél is kevesebb.

Magyarországon a legtöbbet mindebből a Rajkán fognak látni, azaz a Szlovák-Osztrák-Magyar hármashatárnál, ahol a Hold 3,8%-át is kitakarja majd a Napból. A legkevesebbet Magyarország déli települései fognak mindebből érzékelni, ahol alig észrevehető, mindössze kb. 0,8%-os lesz a részleges napfogyatkozás mértéke.

Ha kíváncsi vagy, hogy lakóhelyeden pontosan mikor és hogyan lesz látható a napfogyatkozás, nézd meg napfogyatkozás kalkulátorunkat! A kalkulátor segítségével megfigyelheted akár az 1999-es augusztus 11-i teljes napfogyatkozást, vagy akár a 2022. október 25-i részleges napfogyatkozást is, amely már jóval látványosabb lesz a mostaninál!

A timeanddate oldal alábbi grafikája a rajkai 3,8%-os napfogyatkozás maximumát mutatja. Maga az egész jelenség az egész világon magyar idő szerint 10 óra 12 perckor kezdődik és 15 óra 11 percig tart. Ebből egy adott földrajzi helyen a totalitás mindössze kb. 4 percig tart majd.

A rajkai látvány 11:56-kor kezdődik, maximumát 12:41-kor éri el, majd 13:28-kor ér véget. Ha szeretnénk megfigyelni ezt az égi eseményt, ne feledkezzünk meg napfogyatkozás szemüvegről, vagy más megfelelő védőszemüvegről gondoskodni!

 

Napfogyatkozás Magyarországon - 2021. június 10.

A hazánkban részleges napfogyatkozásként látható ritka égi eseményről a Coloré női magazin is beszámol. A jelenség teljes pompájában látható területein a Nap közepét kitakarja a Hold, így csak a Nap széle fog látszódni, amely szabályos gyűrűt formál a Hold körül.

2021-et egyébként az égi jelenségek évének is nevezhetünk, hiszen augusztusban majd láthatjuk – legalábbis a szemfülesek – a Perseidák hullócsillag rajt, de láthattuk a pink szuperholdat és a farkas holdat is.

Az alábbi animáción a 2021. június 10-i napfogyatkozás animációja látható (UTC időben), amelyen jól kivehető a Hold árnyékának haladása a Föld felszínén. A piros színű vándorló folt a gyűrűs napfogyatkozás teljes megfigyelhetőségének helyeit, míg a szürke mozgó zóna a részleges napfogyatkozás láthatóságát mutatja.

 

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre