fbpx

Húsvéti ételek világszerte – ízek és hagyományok

A húsvétot világszerte sokféleképpen ünneplik, és a hagyományos húsvéti ételek nagyban különböznek attól függően, hogy hol élünk. Íme néhány példa a hagyományos húsvéti ételekre a világ minden tájáról:

Olaszországban a Colomba di Pasqua egy galamb alakú, mandulával és cukorral díszített édes kenyér. Hagyományosan húsvétvasárnap fogyasztják.

Görögországban a Tsoureki egy édes kenyér, amelyet narancshéjjal és mahlebbal (cseresznyemagból készült fűszer) ízesítenek, és pirosra festett tojásokkal díszítenek. Hagyományosan húsvétvasárnap fogyasztják.

Lengyelországban a Babka wielkanocna egy édes élesztős sütemény, amelyet vaníliával és citromhéjjal ízesítenek, és mazsolával díszítenek. Hagyományosan húsvétvasárnap fogyasztják.

Mexikóban a Capirotada kenyérpuding, amely pirított kenyérből, sajtból, mazsolából és fahéjszirupból készül. Hagyományosan a nagyböjt ideje alatt és nagypénteken fogyasztják.

Spanyolországban a Torrijas a bundáskenyérhez hasonló desszert. Tejbe áztatott, majd tojásba mártott és megsütött kenyérből készül. Hagyományosan a nagyhéten fogyasztják.

Franciaországban a Gigot d’agneau Pascal egy sült báránycomb, amelyet fokhagymával és rozmaringgal fűszereznek. Hagyományosan húsvét vasárnapján fogyasztják.

Svédországban a Påskmust egy üdítőital, amely a gyömbérsörhöz hasonlít. Hagyományosan húsvétkor fogyasztják.

Az Egyesült Államokban a sonka a népszerű húsvéti étel. Általában barna cukor és mustár keverékével mázolják és olyan köretekkel tálalják, mint a rakott burgonya és a zöldbab.

Az angol nyelvterületeken a Hot Cross Buns (forró keresztes zsemle) népszerű húsvéti finomság. Fahéjjal fűszerezett, mazsolával és ribizlivel megszórt édes zsemle, amelyet nagypénteken fogyasztanak. A zsemle tetején a kereszt alakú bevágás Krisztus kereszthalálára utal.

Brazíliában a Bacalhau egy sós tőkehalétel, amelyet hagyományosan nagypénteken fogyasztanak.

Etiópiában a Doro Wat egy fűszeres csirkepörkölt, amelyet hagyományosan húsvétkor fogyasztanak.

Oroszországban a Kulich egy édes kenyér, amely az olasz Panettone-hoz hasonló. Mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel ízesítik, és cukormázzal díszítik. Hagyományosan húsvétvasárnap napján fogyasztják.

Kanadában a Tourtière egy húsos pite, amelyet hagyományosan húsvétkor fogyasztanak. Darált sertéshúsból és fűszerekből készül, ketchuppal vagy chutney-val tálalják.

Finnországban a Mämmi egy édes puding, amelyet rozslisztből és malátából készült rozsból készítenek. Hagyományosan húsvétkor fogyasztják.

Litvániában a Kugelis egy burgonyapuding, amelyet reszelt burgonyából, szalonnából és hagymából készítenek. Hagyományosan húsvétvasárnap fogyasztják.

Magyarországon a sonka, tojás, húsvéti kalács és a torma elengedhetetlen ételei az ünnepnek, amelyet hagyományosan húsvét vasárnapján fogyasztanak.

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre