fbpx

A francia forradalmi naptár története

A francia forradalmi naptár a francia forradalom egyik legemlékezetesebb és legjelentősebb öröksége, amely az idő megítélését hivatott megváltoztatni és a társadalom modernizációjához igazodni. A 18. századi Franciaországban uralkodó zűrzavart és rendszertelenséget helyettesítendő, a forradalmárok új, ésszerűbb időszámítást vezettek be, amely alapjaiban változtatta meg az ország életét.

A francia forradalmi naptár története 1793-ra nyúlik vissza, amikor a Nemzeti Konvent elfogadta a naptárreformot és október 24-én életbe lépett. A naptár szerzője Charles-Gilbert Romme matematikus volt, aki a francia forradalom eszméit szem előtt tartva készítette el művét. A cél az volt, hogy az új naptár egyszerű, ésszerű és világos legyen, valamint eltávolodjon a korábbi keresztény hagyományoktól.

A forradalmi naptár alapjaiban különbözött a Gergely-naptártól, amely akkoriban uralkodó volt Európában. A naptár éveit a francia forradalom kezdetétől számították, így a 1792. szeptember 22-ét követő első nap lett a „I. évi Vendémiaire 1.” Az év 12 hónapra volt osztva, amelyek mindegyike 30 napos volt, és négy évszakot képeztek. A hónapok nevei az adott évszak jellegzetes jelenségeire utaltak, például Thermidor a melegre, Fructidor a gyümölcsöskertekre, Messidor az aratásra.

Az év hátralévő öt vagy hat napja (szökőévben) a sans-culottides napjai voltak, amelyek a forradalom eszményeit hirdették, mint például a szabadság, egyenlőség és testvériség napjai. A hét hét napos maradt, de eltörölték a vasárnapot, helyette minden nap egy saját nevet kapott, és a hét utolsó napja lett a munkaszüneti nap.

A francia forradalmi naptár rövid ideig tartotta fenn magát, miután Napoleon Bonaparte 1805-ben visszaállította a Gergely-naptárt. Azonban annak ellenére, hogy az új naptár nem vált általánossá, hatása határozottan érezhető volt a nyugati kultúrában. A francia forradalmi naptár története egyedülálló és izgalmas állomása volt az emberiség történelmének, amely az ésszerűség és a modernizáció eszméit hirdette.

A szeretnéd megtudni, hogy ma milyen nap van a francia forradalmi naptár szerint, kattints ide, a naptár konvertáló oldalunkra!

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre