fbpx

7 érdekes tény a nyári napfordulóról

A nyári napforduló

A nyári napforduló az északi féltekén csillagászati nyár kezdetét jelzi (a déli féltekén pedig ekkor kezdődik a tél). A nyár ezután kb. 93 napon keresztül egészen az őszi napéjegyenlőségig tart. Ezen a napon leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka. Ekkor éri el a Nap a legmagasabb pontját az égen, és ekkor veti az év során a leghosszabb árnyékot. A nyári napforduló azonban csillagászati jelentőségén túlmenően számos érdekes tényt és kulturális hagyományt is rejt magában. Ebben a bejegyzésben 7 olyan érdekességet mutatunk be a nyári napfordulóról, amelyek némelyikén talán el még is fogsz ámulni!

1. A nyári napforduló dátuma és időpontja

A nyári napforduló általában június 20-án vagy 21-én következik be és pontosan azt a pillanatot jelöli, amikor a Föld északi féltekéje, azaz tengelye eléri a Nap felé hajlásának maximumát. A napforduló változó dátuma elsősorban abból adódik, hogy a Gergely-naptár nincs teljesen összhangban a Föld Nap körüli keringési idejével, így a nyári napforduló pontos ideje évről évre a napforduló kb. 5 óra 49 perccel csúszik, szökőév esetén pedig 44 perccel korábban következik be, így négy év leforgása alatt a naptári nap is változik. Érdekesség, hogy ilyenkor a Föld Nap körüli pályáján távolabb tartózkodik a Naptól, mint télen.

2. A leghosszabb nap

A nyári napforduló idején a Nap a legmagasabb északi pozícióját éri el, ami az északi féltekén hosszabb nappali fényt eredményez, így északon ez az év leghosszabb napja, ami Magyarország földrajzi helyzetén körülbelül 15 óra 45 perces nappalt jelent, a Ráktérítőn (Észak-Afrika országainak magasságában) a nap 13,5 órát van fent, az egyenlítőn pedig pontosan 12 órát. Az északi sarkon ilyenkor fehérek az éjszakák, azaz le sem nyugszik a nap.

3. A Stonehenge titok

Az egyik leghíresebb ősi műemlék, az angliai Stonehenge nagy jelentőséggel bír a nyári napforduló idején. A kövek úgy vannak elhelyezve, hogy az emlékmű közepéről nézve a Nap közvetlenül a sarkkő fölött kel fel, és a sugárúti bejárattal egy vonalban áll. Az emberek ilyenkor azért gyűlnek össze, hogy szemtanúi legyenek ennek a figyelemre méltó jelenségnek.

4. Ünnepségek a világ minden táján

A nyári napfordulót évszázadok óta ünneplik a különböző kultúrákban. Skandináviában nyárkezdő fesztiválokat tartanak, ahol máglyákat gyújtanak és hagyományos skandináv táncokat adnak elő. Észak-Amerikában az amerikai őslakos törzsek szertartásokkal és rituálékkal ünneplik a napfordulót. A perui Inti Raymi fesztivál az inka Inti napisten előtt tiszteleg, Lengyelországban pedig a Wianki fesztiválon koszorúkat úsztatnak le a folyókon. Ősi magyar szokás szerint, de számos más országban is a napforduló ünnepét Szent Iván ill. a kereszténység felvétele után Keresztelő Szent János napjához (június 24.) kötik.

5. Napfordulói napfelkelték és naplementék

A nyári napforduló idején a Nap a horizont legészakkeletibb pontjain kel és a legészaknyugatibb pontján nyugszik. Bizonyos helyeken, például az Északi-sarkkörön a nap soha nem nyugszik le teljesen, ami az „éjféli nap” jelenségéhez vezet. Az emberek összegyűlnek, hogy szemtanúi legyenek ezeknek a lélegzetelállító napfelkeltéknek és naplementéknek, amelyek az arany és rózsaszín lenyűgöző árnyalataiban fürdetik az eget. Érdekesség, hogy bár ezen a napon van az év során a leghosszabb nappal, a nap mégsem ezen a napon kel legkorábban és nyugszik legkésőbb!

6. Ősi csillagászati ismeretek

A nyári napforduló döntő szerepet játszott az ősi civilizációk naptárában és csillagászati megfigyeléseiben. Az olyan építményeket, mint a gízai nagy piramisok és az egyiptomi Amun-Re templom, úgy tervezték, hogy a napforduló idején a felkelő naphoz igazodjanak. Hasonlóképpen a perui Machu Picchu és a mexikói Chichen Itza is a napfordulóhoz igazodik.

7. Elnevezés

Bár az északi féltekén ilyenkor kezdődik a nyár és ezért beszélünk nyári napfordulóról, a déli féltekén ez a nap a tél kezdőnapja, így Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Amerika országaiban ennek a napnak a neve: téli napforduló. A félreértések elkerülése végett univerzálisan használható a júniusi ill. decemberi napforduló elnevezés is.

A nyári napforduló magával ragadó esemény, amelyet világszerte ünnepelnek. Az ősi rituáléktól a modernkori ünnepségekig ez a csillagászati jelenség különleges helyet foglal a kultúrában. Akár szemtanúi vagyunk a napfelkeltének, akár egy fesztiválon veszünk részt, vagy egyszerűen csak élvezzük a hosszabb nappalokat, a nyári napforduló a természeti világ szépségére és erejére emlékeztet bennünket. Fogadd pozitívan napfordulót és hagyd, hogy a nap melege örömmel és inspirációval töltse meg napjaid!

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre