fbpx

Az emberiség ősi időmérői: Ősi építmények, amelyek az idő múlását mesélik el

Az időszámítás és naptár már évezredek óta kíséri az emberiséget, ezért nem véletlen, hogy az idő múlása előtt tisztelegve számos ősi helyen találhatunk naptárral, évszakokkal vagy csillagászattal kapcsolatos motívumokat, vagy akár egész építményeket. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül emelünk ki néhányat.

Stonehenge, Anglia – Ez az őskori emlékmű kör alakban elhelyezett állókövek gyűrűjéből áll. A feltételezések szerint több mint 4500 évvel ezelőtt épült és csillagászati megfigyelésekkel és évszakváltozásokkal hozták összefüggésbe.

Machu Picchu, Peru – Ez az ősi inka város i.sz. 1450 körül épült, egyes épületeit úgy tervezték, hogy a Nap mozgásához igazodjon. A város legmagasabb pontján található Intihuatana-kőről úgy vélik, hogy napóraként és ősi csillagászati obszervatóriumként használták.

Chichén Itzá, Mexikó – Ez az ősi maja város ad otthont az El Castillo piramisnak, amely 365 lépcsőfokot tartalmaz – a naptár minden napjára egyet. Úgy vélik, hogy úgy tervezték, hogy a napéjegyenlőségek idején a Nap mozgásához igazodjon.

Newgrange, Írország – Ez az őskori emlékmű egy átjárósír, amelyet i. e. 3200 körül építettek. A téli napfordulóhoz igazodik, ezen a napon a felkelő nap megvilágítja a központi kamrát.

Angkor Wat, Kambodzsa – Ezt a templomkomplexumot a 12. században építették, és a hindu Visnu istennek szentelték. Úgy tartják, hogy úgy tervezték, hogy a napéjegyenlőségek és napfordulók idején a Nap mozgásához igazodjon.

Goseck-kör, Németország – Ez a kör alakú építmény egy neolitikus napmegfigyelő állomás, amelyet körülbelül 7000 évvel ezelőtt építettek. A feltételezések szerint a Nap és a Hold mozgásának nyomon követésére használták.

Callanish Stones, Skócia – Ez a kőkör i. e. 3000 körül épült, és feltehetően csillagászati megfigyelésekre használták. A kövek a Nap és a Hold mozgásához igazodnak. A helyszínt ma is használják rituális összejövetelekre és ünnepségekre.

Abu Szimbel, Egyiptom – Ez a templomkomplexum az i. e. 13. században épült. Amun, Ré és Ptah isteneknek szentelték. Úgy tervezték, hogy a napéjegyenlőségek idején a Nap mozgásához igazodjon. Évente kétszer a Nap közvetlenül a belső szentélybe süt.

Zsolnay Mauzóleum, Pécs – Úgy tartják, hogy a téli napforduló idején a mauzóleumba beáramló fény képes felfedni a Zsolnay Vilmos által alapított porcelánmanufaktúra eozinmázának titkát. Ezen a napon különleges fényjátékban lehet részünk, amely megvilágítja Zsolnay Vilmos alsó szinten elhelyezett szarkofágját is.

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre