fbpx

Perihélium és aphélium: mikor közeledik a Föld a Nap felé és mikor távolodik tőle?

A csillagászatban számos fogalommal találkozhatunk, amelyek segítségével megérthetjük a bolygók és égitestek mozgását. Az egyik ilyen fogalompár a perihélium és az aphélium. De vajon mit jelentenek ezek a szakkifejezések, és mikor van perihélium és mikor van aphélium? Ebben a rövid cikkben erre keressük a választ.

A perihélium jelentése egyszerűen annyi, hogy egy bolygó a Nap körüli pályájának legközelebbi pontjához érkezik. Azaz, ekkor van a Föld a legközelebb a Naphoz. Az aphélium jelentése pedig ennek ellentéte, vagyis amikor egy bolygó a Nap körüli pályájának legtávolabbi pontján van. Tehát, ekkor távolodik leginkább a Föld a Naptól.

A Föld-Nap távolsága folyamatosan változó, mivel bolygónk elliptikus pályát ír le a Nap körül, aminek következtében hol közelebb, hol távolabb helyezkedik el a csillagunktól.

De mikor van perihélium és mikor van aphélium? A Föld esetében a perihélium jellemzően január 5-én következik be, amikor is megközelítőleg 147 millió kilométerre van a Naptól. Az aphélium pedig általában július 5-én történik, ekkor a Föld mintegy 152 millió kilométerre van a Naptól. Vagyis, meglepő módon a Föld a legközelebb a naphoz éppen a téli időszakban van, míg a legtávolabb a nyár közepén.

A perihélium és az aphélium különbsége azonban nem okoz jelentős hőmérsékleti változást a Földön, mivel a bolygónk döntött tengelye nagyobb hatással van az időjárásra. A Föld-Nap távolság változása inkább csak további érdekesség az asztrofizikában.

Összefoglalva tehát, a perihélium jelentése a bolygó-Nap pálya legközelebbi pontja, míg az aphélium a legtávolabbi pontot jelenti. A Föld esetében ezek az időpontok január 5. és július 5. körül vannak. Bár a Föld-Nap távolság változik, ez nem befolyásolja jelentősen az éghajlatot, de izgalmas téma mind az amatőr, mind a profi csillagászok számára.

Perihélium és aphélium

További hírek

Mutasd mind
Feliratkozás a legfrissebb naptár hírekre